latinica  ћирилица
10/06/2021 |  11:17 ⇒ 12:31 | Autor: RTRS

Obilježavanje 78 godina od "Bitke na Sutjesci" 13. juna (VIDEO)

Na Tjentištu će 13. juna biti obilježeno 78 godina od Bitke na Sutjesci, u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova.
Tjentište -
Tjentište

Uz poštovanje epidemioloških mjera, obilježavanju će prisustvovati ograničen broj lica.

Bitka na Sutjesci ili Peta neprijateljska ofanziva naziv je za operacije "Švarc" - njemačkih trupa u proljeće 1943. godine. Borbe su počele 15. maja - koncentričnim nastupanjem protiv glavnine snaga Narodno-oslobodilačke vojske Јugoslavije na prostoru Sandžaka i sjeverne Crne Gore, a završile se 15. juna na Tjentištu - probojem partizanskih snaga, njihovim izvlačenjem iz obruča i nastavkom pokreta prema jugoistočnoj Bosni.

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Radomir Graonić rekao je da je Bitka na Sutjesci, u kojoj je poginulo 7.543 boraca, istorijski događaj od republičkog značaja.

- Bitka na Sutjesci je doprinijela pobjedi antifašizma na ovim prostorima. Zato njeni heroji ne smiju biti zaboravljeni - rekao je Graonić.

Prema njegovim riječima, u 11.00 časova biće položeni vijenci i cvijeće kod Spomen-kosturnice, u 11.10 časova predviđeno je obraćanje zvaničnika, a u 12.00 časova zajednički ručak.