latinica  ћирилица
10/06/2021 |  11:56 ⇒ 12:25 | Autor: sputniknews.com

UEFA zahtijeva od Ukrajine da povuče sporne dresove

Unija evropskih fudbalskih asocijacija naložila je fudbalskoj reprezentaciji Ukrajine da ukloni natpis "Slava herojima" sa dresova na Evropskom prvenstvu, saopštila je za Sputnjik pres-služba UEFA.

- Nakon dalje analize, konkretna kombinacija ova dva slogana jasno se smatra političkom po svojoj prirodi, sa istorijskim i militarističkim značenjem. Zbog toga se ovaj konkretni slogan sa unutrašnje strane dresa mora ukloniti za upotrebu na takmičarskim utakmicama UEFA - navodi se u saopštenju.

Ranije je predsjednik Ukrajinske fudbalske asocijacije Andrej Pavelko predstavio novi dres ukrajinskog tima za učešće na EURO 2020. Na majicama su ispisane riječi "Slava Ukrajini!" i "Slava herojima!", kao i obris Ukrajine sa Krimom u svom sastavu.

Međunarodna fudbalska federacija je, sa svoje strane, saopštila da će ostati neutralna u političkim pitanjima i naglasila da je pitanje dresa Ukrajine na evropskom fudbalskom prvenstvu u nadležnosti UEFA.

Podsjetimo, slogan "Slava Ukrajini! Herojima slava!", nastao je u periodu Drugog svjetskog rata, kao pozdrav članova "Organizacije ukrajinskih nacionalista" i "Ukrajinske ustaničke vojske", čiji lider je bio Stepan Bandera, koji je sarađivao i sa nacistima.