latinica  ћирилица
10/06/2021 |  17:36 ⇒ 17:40 | Autor: SRNA

Tomić-Lučić: Pravosudne institucije da reaguju i osude zločince

Pravosudne institucije u BiH konačno treba da reaguju i osude krivce za zločine nad srpskim civilima u selu Čemernu, jednom od mnogobrojnih stratišta Srbi za koje niko od zločinaca iz reda bošnjačkog naroda nije odgovarao, izjavio je izaslanih srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Boško Tomić.
Čemerno, parastos - Foto: SRNA
Čemerno, parastosFoto: SRNA

- Na ovom tužnom mjestu 32 osobe su stradale samo zato što su bili Srbi. Ono što mi očekujemo jeste da pravosudne institucije u BiH konačno reaguju i osude one koji su krivi za zločine počinjene nad srpskim civilima u selu Čemerno - rekao je Tomić u Čemernu gdje je danas obilježeno 29 godina od zvjerskog masakra srpskih civila od pripadnika tzv. Armije BiH.

Prema njegovim riječima, na osnovu presuda za ratne zločine, samo dva odsto se odnosi na presuđene bošnjačke vojne starješine i zločince, a za sve ostalo su krivi Srbi.

Bošnjaci su, kako je istakao Tomić, prvi na početku rata u BiH počeli da se svete u sredinama u kojima je srpski narod bio manjina, te naveo primjer Žepe, Ledića, Čemerna, ali i mnogih drugih stratišta gdje Srbe nije štitila njihova vojska.

- Zato je veoma bitno da Srbi imaju svoju Republiku Srpsku, svoju policiju koja će braniti i sačuvati svoj narod - poručio je Tomić.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Miloš Lučić rekao je da su srpski žitelji sela Čemerna od najmlađih do najstarijih bili žrtve neviđenog masakra i zločina, koje su nad njima počinile prve komšije Bošnjaci.

- Nama ništa drugo ne preostaje osim da se borimo i nadamo da će BiH konačno biti pravna država i da će počinioci ovakvih zločina biti pronađeni i kažnjeni - naveo je Lučić.

Organizator memorijalnog skupa i ove godine je Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo, u saradnji sa porodicama žrtava i institucija i organizacijama sa ovog područja.