latinica  ћирилица
10/06/2021 |  19:09 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Hoće li pšenica ove godine donijeti natprosječne prinose? (VIDEO)

Pšenica u Srpskoj je u izuzetno dobrom stanju i, ako do žetve vrijeme bude povoljno, mogu se očekivati natprosječni prinosi.
Strna žita - Foto: RTRS
Strna žitaFoto: RTRS

Ratari očekuju i bolju otkupnu cijenu od prošlogodišnje.

Iako ovog proljeća klimatski uslovi nisu pogodovali proizvodnji strnih žita, na oglednom polju, ali i seoskim imanjima pšenica je u odličnom stanju.

Velika ulaganja će se isplatiti, kaže Milorad Vujović iz Amajlija koji pšenicu proizvodi na pet hektara i godinama ostvaruje rekordne prinose.

- Uložim puno, ali i nadam se dobrom prinosu - rekao je Vujović.

Ogled pokazuje da nauka prati probleme i daje rješenja, što je od velike pomoći proizvođačima pri izboru sorti za sjetvu.

Ratari osluškuju stanje u okruženju i očekuju dobru cijenu pšenice.

- U Srbiji su već počeli na nekih 35 pfeniga da se prave ugovori, pa su stali. Možda bi mogla biti i veća cijena zbog ugovora s Kinom i Turskom, tako da bi mogla biti solidna cijena - izjavio je Ilija Lazić i Velinog Sela.

Da je pšenica u dobrom stanju i da se može očekivati dobar rod potvrđuju i stručnjaci.

- Što se tiče trenutnog stanja ozime pšenice, možemo biti zadovoljni obzirom na zdravstveno stanje biljke, posebno lista zastavičara i klasa - rekao je Dragan Zarić iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Pšenicu kao stratešku kulturu podržava resorno Ministarstvo sa 300 maraka po hektaru zasijane površine i regresiranim gorivom.

- Ministarstvo će se potruditi da ove godine isplati podsticaje prije žetve pšenice, bar jedan dio ukuliko budemo u mogućnosti. Čim novac bude na raspolaganju biće na računima naših poljoprivrednih proizvođača - izjavio je pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Goran Bursać.

U Republici Srpskoj pod pšenicom je 45.000 hektara.

Ogledna polja postavljena su u svim krajevima gdje je obimna proizvodnja.

U Semberiji na makrooglednom polju nalazi se 61 sorta, 80 odsto je novih čiji se genetski potencijal provjerava za proizvodnju narednih godina.