latinica  ћирилица
10/06/2021 |  22:10 | Autor: SRNA

Litiju povodom slave Beograda predvodio patrijarh Porfirije

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije večeras je ulicama Beograda predvodio Spasovdansku litiju, u kojoj su učestvovali predstavnici grada, sveštenici i građani.
Spasovdanska beseda patrijarha Porfirija (Foto: Sputnik/Lola Đorđević) -
Spasovdanska beseda patrijarha Porfirija (Foto: Sputnik/Lola Đorđević)

Uz oglašavanje zvona u svim gradskim crkvama, litija je krenula u 19.00 časova od Ulice admirala Geprata, pa se potom kretala ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana, preko Slavije i dalje Bulevarom oslobođenja do hrama Svetog Save na Vračaru.

U ovom najvećem pravoslavnom hramu na Balkanu služen je moleban za Beograd i njegove stanovnike, prenose beogradski mediji.

Zbog epidemije virusa korona, građani su u litiji podijeljeni u grupe i zamoljeni da nose zaštitne maske. Mošti Svete Petke i despota Stefana Lazarevića nošene su kroz litiju, kao i izvorni barjak Grada Beograda, a na Trgu Slavija puštena je srpska himna "Bože pravde".

Ovogodišnji domaćin slave je gradonačelnik Zoran Radojičić.

Grad je kao svoju krsnu slavu uzeo Vaznesenje Gospodnje - Spasovdan od kada je despot Stefan Lazarević 1403. godine ustoličio Beograd kao prijestonicu, u čast obnove i napretka.

Današnju formu slavskog obreda uobličio je 1862. godine mitropolit beogradski Mihailo Јovanović, tada i poglavar Crkve Kneževine Srbije, na čiji je prijedlog, upućen knezu Mihailu Obrenoviću, 1863. godine sagrađena Vaznesenjska crkva, koja je uspjela je da sačuva originalni barjak Uprave grada.

Spasovdan je pokretni praznik, ali se uvijek praznuje u četvrtak, 40 dana poslije Vaskrsa, a deset dana prije Duhova.

Koliki mu je značaj oduvijek narod davao vidi se po tome što je najveći istorijsko-pravni dokument srpske srednjovekovne države, čuveni Dušanov zakonik, obnarodovan na Spasovdan 1349, a dopunjen, takođe, na Spasovdan 1354. godine.