latinica  ћирилица
11/06/2021 |  09:22 ⇒ 09:22 | Autor: SRNA

U narednim nedjeljama jedna od najvećih vježbi Vojske Srbije

U Srbiji će u narednim nedjeljama biti izvedena jedna od najvećih vojnih vježbi posljednjih decenija, najavio je ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović.
Vojska Srbije (foto: mod.gov.rs) -
Vojska Srbije (foto: mod.gov.rs)

Vježba će biti izvedena po naređenju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, saopšteno je jutros iz Ministarstva odbrane Srbije.

- Vježba će biti izvedena iz više dijelova, obuhvatiće noćno i dnevno gađanje, a u njoj će učestvovati veliki broj vojnika i biće angažovan ogroman broj sredstava - rekao je Stefanović, koji je na poligonu "Nikinci" prisustvovao noćnom gađanju.

On je naveo da je prikazana upotreba jedinica Vojske Srbije koje su u uslovima smanjene vidljivosti, pokazale da uz savremena optoelektronska sredstva, koja je razvijala i domaća industrija, mogu da postignu odlične rezultate.

Stefanović je zahvalio pripadnicima Vojske, koji su upravljajući borbenim i oklopnim vozilima "Lazar" i "Miloš", tenkovima i "pasarsima", pokazali koliko uspješno uvježbavanje, modernizacija i opremanje doprinose da Vojska Srbije u svako doba dana ili noći može da zaštiti bezbjednost Srbije.

U okviru prikaza na poligonu "Nikinci", predstavljeno je dejstvo najnovijih sredstava koja su proizvod domaće pameti, počev od komandno-izviđačkog vozila BOV-KIV, daljinski kontrolisane besposadne platforme "Miloš", oklopnog borbenog vozila "Lazar", preko bespilotne letjelice "Vrabac" i pješadijskog naoružanja sa optoelektronskim sredstvima, dok je gađanje ciljeva na zemlji izvršio i "pasars".