latinica  ћирилица
11/06/2021 |  11:20 ⇒ 11:27 | Autor: SRNA

Obilježeno 29 godina od formiranja Kotorvaroške brigade

U Kotor Varošu danas je obilježeno 29 godina od formiranja Prve lake kotorvaroške pješadijske brigade, čijih je 109 pripadnika dalo život za odbranu Republike Srpske.
Kotor Varoš- sjećanje - Foto: SRNA
Kotor Varoš- sjećanjeFoto: SRNA

Tim povodom položeni su vijenci kod Spomen-obilježja poginulim borcima, a parastos je služio protonamjesnik Damir Vrhovac.

Vrhovac je istakao da je Prva laka kotorvaroška pješadijska brigada imala izuzetan značaj u sudbonosnim vremenima jer je zaštitila Srbe na ovom području i pomogla odbrani Republike Srpske.

- Imena poginulih boraca zauvijek će ostati upisana u oltaru slobode - da budu vječni putokaz i svijetao primjer pokoljenjima koja dolaze - kako se ljubi sloboda i svoja rodna gruda - naglasio je Vrhovac.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Miladin Savanović rekao je da je u odbrambeno-otadžbinskom ratu teže ili lakše ranjeno 363 pripadnika Kotorvaroške brigade.

- Okupljanjem i obilježavanjem, uz parastos i polaganje vijenaca, čuvamo uspomenu na drage ljude koji su zaslužni za sve što danas imamo - naglasio je Savanović.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan je rekao da nikada ne smiju biti zaboravljeni oni koji su ugradili sebe u "granični kamen" otadžbine i djelom zadužili nove generacije.

Vijence kod Spomen-obilježja položile su delegacije Boračke organizacije Kotor Varoš i Čelinac i delegacija opštine Kotor Varoš.