latinica  ћирилица
11/06/2021 |  11:48 ⇒ 13:23 | Autor: RTRS

Višković: Međunarodni izvještaj zasnovan na činjenicama (VIDEO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je Vlada Srpske danas primila k znanju Izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine.
Konferencija za medije nakon posebne sjednice Vlade Republike Srpske - Foto: Twitter
Konferencija za medije nakon posebne sjednice Vlade Republike SrpskeFoto: Twitter

Višković je rekao da je ovaj izvještaj temeljni dokument, te da će u narednom periodu biti organizovano više okruglih stolova s ciljem njegovog predstavljanja široj javnosti.

Istakao je da će Izvještaj doprinijeti pomirenju u BiH, jer je zasnovan na činjenicama, te da nije usmjeren protiv bilo koga.

- Izvještaj daje za pravo predstavnicima institucija Republike Srpske da u narednom periodu mogu govoriti o činjenicama, a ne da neko politički pokušava da im zabrani da se o tome govori - rekao je Višković.

On je zahvalio Gideonu Grajfu za cjelokupni angažman u radu Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je cilj Izvještaja - doći do istine.

Podsjećamo, u Banjaluci je danas održana posebna sjednica Vlade Republike Srpske, na kojoj su ministri upoznati o Izvještaju Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine.

Sjednici su prisustvovali i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, te izraelski istoričar i predsjednik Komisije Gideon Grajf.