latinica  ћирилица
11/06/2021 |  15:53 ⇒ 16:07 | Autor: SRNA

Obilježeno 29 godina od stradanja srpskih boraca i civila u Bijeloj

Povodom 29 godina od stradanja 18 boraca i civila iz Mjesne zajednice Bijela u Brčkom, danas je u tom naselju služen parastos, zapaljene svijeće i položeno cvijeće i vijenci na spomenik u porti lokalne crkve.
Brčko - sjećanje - Foto: SRNA
Brčko - sjećanjeFoto: SRNA

Potpredsjednik udruženja veterana brčanske Boračke organizacije Republike Srpske Zoran Blažanović istakao je da ni 29 godina poslije zločina niko nije odgovarao za četiri civilne žrtve.

- Niko nije saznao ko ih je ubio. Dok Srbe procesuiraju, drugi slobodno hodaju. Nas su napali mještani, komšije, u saradnji sa regularnom vojskom Hrvatske. Odmah su pale i prve žrtve, a veliki broj njih je zatvoren u logor - rekao je Blažanović novinarima.

On je podsjetio da danas u Bijeloj, u kojoj većinu stanovništva čine Hrvati, živi tek 30 srpskih porodica, a da je prije rata u tom naselju bilo 186 srpskih kuća.

Јoka Maksimović, supruga poginulog borca, rekla je da je njen muž među prvima poginuo u napadu neprijateljskih snaga, braneći Bijelu.

Sveštenik Nikola Lukić rekao je da je sve manje ljudi na nedjeljnim molitvama, ali da se nada da se bogosluženja u ovoj crkvi neće prekinuti.

Parastosu u Bijeloj su prisustvovali mještani, članovi porodica poginulih i predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti distrikta iz reda srpskog naroda.