latinica  ћирилица
11/06/2021 |  16:31 ⇒ 16:32 | Autor: SRNA

Cvijanović: Zahvalnost za podršku Rusije

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je ambasadoru Ruske Federacije u BiH Igoru Kalabuhovu čestitku povodom 12. juna – Nacionalnog dana Rusije, izrazivši duboku zahvalnost za podršku koju Rusija i njeno rukovodstvo kontinuirano pružaju Srpskoj i srpskom narodu u najvažnijim pitanjima.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Ona je izrazila zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom Srpske i Ruske Federacije, saopšteno je iz kabineta predsjednice Republike.

Cvijanović je istakla da se posebno cijeni opredjeljenje Ruske Federacije o dosljednom sprovođenju Dejtonskog sporazuma, kao i na iznesenim principijelnim stavovima ruskih predstavnika u Savjetu bezbjednosti UN.

- Čvrsto smo opredijeljeni da dodatno ojačamo saradnju Rusije i Srpske, kao i bratske veze naših naroda - naglasila je Cvijanović.

Ona je dodala da je za Republiku Srpsku i njene građane od velike važnosti snažna i prosperitetna Rusija za koju je vežu tradicionalno prijateljstvo.

- Povodom Nacionalnog praznika - Dana Rusije, u ime građana Republike Srpske i u svoje ime, upućujem Vam srdačne čestitke i najbolje želje za sveukupan napredak i blagostanje Vaše zemlje i svih njenih građana i upućujem izraze dubokog poštivanja i uvažavanja - navodi se u čestitki.

Dan Rusije obilježava se 12. juna, na dan kada je 1990. godine održan prvi Kongres narodnih poslanika Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike, na kojem je donesena Deklaracija o državnom suverenitetu Rusije.

Godinu dana kasnije, 12. juna održani su prvi svenarodni izbori na kojima je za predsjednika izabran Boris Јeljcin, koji je 1992. godine taj datum proglasio praznikom i neradnim danom.

Praznik je zvanični naziv – Dan Rusije dobio 2002. i slavi se u cijeloj zemlji.