latinica  ћирилица
11/06/2021 |  21:14 ⇒ 21:16 | Autor: SRNA

Ministri SE za zaštitu novinara i slobode govora

Ministri 47 članica Savjeta Evrope saglasili su se danas da će tražiti nove regulative za zaštitu slobode govora putem interneta i medija usljed sve prisutnijih zabrinutosti da vještačka inteligencija može biti upotrijebljena za ograničenje tog prava, izjavili su danas zvaničnici.
Savjet Evrope  (foto:Council of Europe) -
Savjet Evrope (foto:Council of Europe)

Ministri zaduženi za medijsko i informaciono društvo, takođe su zatražili od Savjeta Evrope da pomogne u izradi nacrta nacionalnog akcionog plana za zaštitu novinara čija je bezbjednost ugrožena.

Obećanja su navedena u dokumentima koje su ministri usvojili na kraju dvodnevne konferencije u organizaciji Savjeta Evrope i kiparskih vlasti u Nikoziji.

Ministri su se saglasili da će raditi na razvoju regulatornog okvira koji će osigurati automatsko oruđe za stvaranje i distribuciju medijskih sadržaja kojim se ne ograničava sloboda govora.

Prema navodima u dokumentima, takođe će sarađivati sa firmama koje rade na razvoju tehnologije vještačke inteligencije osmišljene za stvaranje i distribuciju medijskog sadržaja na izradi nacrta regulativa za očuvanje slobode govora.