latinica  ћирилица
12/06/2021 |  08:49 ⇒ 08:49 | Autor: SRNA

Džuel najavio krajem avgusta 300 miliona evra za oporavak BiH ?

BiH bi krajem avgusta mogla da dobije vrijedan finansijski paket pomoći Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ u iznosu od 300 miliona evra, namijenjenih za zdravstveni oporavak BiH putem nabavke vakcina, najavo je rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Endru Džuel.
Endru Džuel -
Endru Džuel

Džuel je naveo da su ta sredstva namijenjena i za jačanje ekonomske otpornosti, odnosno suočavanje s krizom koju je donijela pandemija kovida 19.

- U kontekstu globalne pandemije stvara se okruženje koje će omogućiti izdvajanje novih 650 milijardi američkih dolara opšte SDR alokacije za podršku rezervama i likvidnosti svih zemalja članica MMF-a. Alokacija će pomoći tim zemljama da dobiju sredstva za podršku rezervi ili kupovinu vakcina i podršku ekonomskom oporavku - rekao je Džuel za "Večernji list izdanje za BiH.

On je istakao da se ovdje radi o vanrednim mjerama za suzbijanje krize izazvane pandemijom virusa korona.

Prema njegovim riječima, ova godina je vrijeme u kome bi trebalo da BiH napravi ključne korake u smjeru izlaska iz zdravstvene krize, prvenstveno putem vakcinacije što većeg broja građana, nakon čega bi trebalo da uslijedi ekonomski oporavak zemlje.