latinica  ћирилица
12/06/2021 |  11:05 ⇒ 21:38 | Autor: SRNA

Dodik: Rusija da nastavi putem razvoja i napretka

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je iskrene čestitke predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu i bratskom ruskom narodu povodom Dana Rusije - 12. juna, poželjevši da Rusija nastavi svoj put razvoja, napretka i uspjeha.
Milorad Dodik i Vladimir Putin (arhiv) - Foto: RTRS
Milorad Dodik i Vladimir Putin (arhiv)Foto: RTRS

- Dan Rusije je jedan od značajnih datuma u istoriji Rusije koji podsjeća na njenu slavnu prošlost - istakao je Dodik u čestitki.

Ukazavši na tradicionalne dobre odnose ruskog i srpskog naroda u svim oblastima, od ekonomije, kulture, obrazovanja, Dodik je izrazio uvjerenje da će ti odnosi biti još bolji, a saradnja dva bratska naroda još uspješnija na obostranu dobrobit, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

- Vama lično i cijelom narodu Ruske Federacije želim mnogo uspjeha i prosperiteta na svim poljima. Uz iskrene želje za dalji napredak Ruske Federacije, upućujem Vam izraze dubokog poštovanja - naglasio je Dodik.

Dan Rusije obilježava se 12. juna, na dan kada je 1990. godine održan prvi Kongres narodnih poslanika Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike, na kojem je donesena Deklaracija o državnom suverenitetu Rusije.

Godinu dana kasnije, 12. juna održani su prvi svenarodni izbori na kojima je za predsjednika izabran Boris Јeljcin, koji je 1992. godine taj datum proglasio praznikom i neradnim danom.

Praznik je zvanični naziv - Dan Rusije dobio 2002. i slavi se u cijeloj zemlji.