latinica  ћирилица
12/06/2021 |  12:14 | Autor: SRNA

Linta: Brutalna laž o genocidu nad bošnjacima u Srebrenici

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izjavio je da je glavni cilj brutalne laži o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici trajna satanizacija Srba, ocijenivši da i izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine jasno pokazuje da se genocid nije desio.
Miodrag Linta - Foto: Novosti.rs
Miodrag LintaFoto: Novosti.rs

Linta je istakao da je prava istina da lažni mit o genocidu u Srebrenici služi za izazivanje i širenje mržnje prema Srbiji, Republici Srpskoj i srpskom narodu, povećanje tenzija i produbljivanje podjela između Srba i Bošnjaka, ostvarenje ratnih ciljeva političkog Sarajeva i sticanje političkih poena u borbi za vlast u pojedinim državama regiona.

On smatra da Srbija treba da pokrene snažnu pravnu, diplomatsku i političku borbu za pravu istinu o događajima u Srebrenici tokom građanskog rata.

- Јedan od načina borbe jeste da Vlada osnuje međunarodnu komisiju za istraživanje stradanja Srba i Bošnjaka u Srebrenici i oko nje 1992.-1995. godine koji bi činili najpoznatiji stručnjaci iz oblasti istraživanja genocida i međunarodnog humanitarnog prava. Komisija bi imala cilj da izradi nepristrasan izvještaj zasnovan na činjenicama - naveo je Linta.

On je napomenuo da je na izvještaju Nezavisne međunarodne komisije, koju je osnovala Vlada Republike Srpske, radilo 10 uglednih stručnjaka na čelu sa poznatim izraleskim istoričarom i svjetski priznatim ekspertom za holokaust dr Gideonom Grajfom čiji je prvenstveni cilj bio da se utvrdi puna istina o događajima u srebreničkoj regiji tokom građanskog rata.

- U izvještaju je navedeno niz činjenica o stradanju Srba od strane muslimanskih snaga čime se argumentovano razbija mantra o Bošnjacima kao jedinim žrtvama u Srebrenici i u BiH. Pored toga, apsolutno je netačno da je u julu 1995. godine stradalo više od 8.000 Bošnjaka - naveo je Linta.

On je dodao da dosadašnja saznanja potvrđuju činjenicu da su u Srebrenici stradali i Srbi i Bošnjaci zbog čega treba da odgovaraju svi koji su počinili zločine i jednako treba da se poštuju i srpske i bošnjačke žrtve.

Prema njegovim riječima, vrhunska je izmišljotina da se priznanjem nepostojećeg genocida u Srebrenici afirmišu mir, stabilnost i pomirenje i dokazuje visok stepen demokratije, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.