latinica  ћирилица
12/06/2021 |  14:19 | Autor: SRNA

Vujadinović: Alkalaj nema legitimitet da govori u ime srpskog naroda

Sven Alkalaj, ambasador i stalni predstavnika BiH pri UN u Njujorku, nema legitmitet da priča o otvorenim pitanjima BiH i Srbije, izjavio je Srni predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Milimir Vujadinović.
Milomir Vujadinović  (Foto:topportal.info) -
Milomir Vujadinović (Foto:topportal.info)

Vujadinović je rekao da o tome nema saglasnosti ni u samoj BiH budući da nije imao saglasnost Predsjedništva BiH.

- Alkalaj i njemu slični će morati da prihvate činjenicu da će i o tome morati da se dogovore sa predstavnicima srpskog naroda u BiH, poštujući Ustav i zakone te zemlje i Dejtonski sporazum, čiji je garant i Srbija - rekao je Vujadinović.

On je istakao da je, ako je neko i sumnjao, tog dana u Savjetu bezbjednosti UN ogoljen i privid legitimiteta koji Alkalaj ima, pogotovo kada je u pitanju srpski narod.

On je podsjetio da je Alkalaj prekršio sve procedure sopstvene države, trudio se da na svaki način uvrijedi narod koji većinski živi pa pola teritorije BiH, nazivajući ga "bosanskim Srbima", onako kako se nikada nije nazivao.

- Ako pak govorimo o totalnom nonsensu i budalaštini, jedino što se tako uopšte može nazvati je obraćanje Sven Alkalaja u Savetu bezbednosti UN, jer su time prekršene sve procedure zemlje koju je on trebao da predstavlja - naveo je Vujadinović.

Vujadinović je ocijenio da je Alkalaj time potvrdio činjenicu da je jedino predsjednik Srbije Aleksandar Vučić predstavljao Srbe na Savjetu bezbjednosti UN, gdje god da žive, a tu spadaju i svi Srbi koji žive u BiH.

Prema njegovim riječima, Alkalaj je dao još jedan dodatni motiv Srbima da se ujedine oko srpskog predsednika Aleksandra Vučića, kao jedinog čuvara njegovog ugleda i integriteta pred međunarodnim institucijama.

On je dodao da Srbija, njen predsednik i institucije ostaju otvorene za svaku vrstu saradnje sa svima u regionu, insistirajući na zajedničkoj budućnosti i razvoju svih sa kojima Srbija i srpski narod vijekovima žive.

Na konstataciju Alkalaja da je njegovo izlaganje u Savjetu bezbjednosti UN uznemirilo Vučića, Vujadinović je istakao da je to obična zamjena teza i budalaština.

- Narodski rečeno, teško da miš može da uznemiri lava - rekao je Vujadinović.