latinica  ћирилица
12/06/2021 |  15:41 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Matematičar iz Banjaluke riješio problem nerješiv decenijama (VIDEO)

Viši asistent matematike na Univerzitetu u Banjaluci Nebojša Đurić uspio je rješiti problem kojim se svjetski stručnjaci u oblasti matematike bave decenijama. Kaže da je rezultat do kojeg je došao plod napornog rada i motivacije uzrokovane objavljivanjem prethodnog naučnog rezultata.
Nebojša Đurić - Foto: RTRS
Nebojša ĐurićFoto: RTRS

Na ovom matematičkom problemu radio je više mjeseci, a rezulat je nastavak prethodnog rada i saradnje sa istaknutim ruskim kolegom. Oborili su rezultat istaknutog ruskog matematičara Vjačeslava Јurka.

- Kada sam dobio rezultat, dobio sam i hipermotivaciju da privedem rad kraju. poslije šest mjeseci sam uspio da dođem do rezultata zajedno sa kolegom Sergejom buterinom. Istina je da smo srušili rezultat najvećeg matematičara u toj oblasti. Za sada mu je cilj da završi doktorsku disertaciju i da nastavi da se bavi naučnim radom. Ovaj matematički problem popularan je i u svijetu, a postoji oko deset timova koji intenzivno rade na njemu, između ostalog matematričari iz Rusije, Njemačke, Engleske i Kine - rekao je Nebojša Đurić - viši asistent matematike na Univerzitetu u Banjaluci.

Đurić je istakao da su ogromne pohvale stigle. Dodao je da je važno u matematici je da se dođe do rezultata i kada se uspostavi, to ostalima olakšava posao, otvaraju se novi putevi koji će se temeljiti na novom pristupu.

Centralni dio njegove doktorske disertacije biće posvećen ovom rezultatu.
Đurić smatra da je kod nas nauka na marginama društva, ali da postoje dobri stručnjaci, koje bi trebalo iskoristiti i podržati nove, mlade talente.

- Meni je veliko zadovoljstvo što sam mladim ljudima približio nauku i to je cilj. Trudiću se da radim i ubuduće i svakako ću ih ohrabriti da izaberu ovaj put - kaže Đurić.

Ovaj matematički problem ima veliku primjenu u astrofizici, biofizici i ekonomiji. Mladima koji vole matematiku poručio je da mnogo rade, da vjeruju u sebe i da će rezultati doći.