latinica  ћирилица
12/06/2021 |  18:37 ⇒ 18:40 | Autor: sputniknews.com

Grčka se žalila UEFA zbog makedonskog grba

Grb i logo koje reprezentativci Sjeverne Makedonije nose na dresovima na Evropskom prvenstvu "nije u suprotnosti" sa Prespanskim dogovorom, odgovorio je ministar spoljnih poslova Sjeverne Makedonija na žalbu Grčke koja je poslala pismo UEFA zbog skraćenice FFM koja se nalazi na grbu fudbalske reprezentacije na Evropskom prvenstvu.

Sjeverna Makedonija napravila je veliki uspjeh plasmanom na Evropsko prvenstvo, međutim, ne može bez skandala kada su u pitanju njihove južne komšije – Grci.

Grčka je odlučila da pošalje protestno pismo u kom zahtijevaju od UEFA da Severna Makedonija ukloni sa grba skraćenicu FFM.

Ubrzo je uslijedio odgovor iz Vlade Sjeverne Makedonije.

- Fudbalska federacija Makedonije je nezavisna i neprofitna organizacija, koja je u registar upisana kao udruženje i kao takvo ne prima državne pare. Prespanski dogovor obuhvata instutucije koje finansira država - rekao je makedonski ministar spoljnih poslova Bujar Osmani.

Iz Grček tvrde da je grb makedonskog saveza u suprotnosti sa dogovorom koji su premijeri Makedonije i Grčke, Zoran Zaev i Aleksis Cipras potpisali u Prespi 2018. godine.

Tim sporazumom okončan je skoro tri decenije dug spor Atine i Skoplja oko imena Makedonije. Od tog trenutka, država se zove Sjeverna Makedonija.