latinica  ћирилица
12/06/2021 |  19:11 ⇒ 13/06/2021 | 07:45 | Autor: RTRS

Može li izvještaj Komisije za Srebrenicu dovesti do pomirenja? (VIDEO)

Dešavanja u Srebrenici tokom proteklog rata u BiH ne treba nazivati "genocidom", navedeno je u izvještaju Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine.
Posebna sjednica Vlade Srpske - Foto: RTRS
Posebna sjednica Vlade SrpskeFoto: RTRS

U izvještaju se navodi da je u srebreničkoj regiji, tokom proteklog rata stradalo oko 3.500 Bošnjaka i 2.000 Srba.

Srpski istoričari i pravnici ističu da ovakav izvještaj potvrđuje da su u srebreničkoj regiji stradali i Srbi i Bošnjaci.

Istorijska zvone zvona! Ovim riječima predsjednik komisije, izraelski istoričar Gideon Grajf, opisuje izvještaj u kojem je na više od 1.200 stranica dokumentovano i dokazano da dešavanja u Srebrenici, kako navodi, nisu i ne smiju biti nazivana "genocidom".

- Termin genocid podrazumijeva da je postojala namjera, a u ovom slučaju nije bilo namjere za genocidom. To pravi veliku razliku i zato termin "genocid" treba izbrisati i istorijski ga ne treba povezivati sa ovim događajem - rekao je Gideon Grajf.

Izvještaj pobija nametnuta mišljenja SAD i EU, objašnjava istoričar Čedomir Antić, da svi narodi mogu imati zločince, a da su Srbi zločinci kao narod. Zato je, kaže, neprihvatljivo da se za dešavanja u Srebrenici koristi isti termin kao za stradanja u Aušvicu ili Јasenovcu.

- Objektivno tad jeste stradalo najviše ljudi, imamo izvještaje o sistematskom zločinu, streljanjima, ali govoriti o tome kao jedinstvenom zločinu, kao da masovnih zločina nije bilo ranije, nije tačno - kaže Antić.

Broj žrtava u srebreničkoj regiji tokom proteklog rata utvrđen je u izvještaju. 3.500 Bošnjaka i više od 2.000 Srba. Oni koji govore o 8.000 stradalih Bošnjaka srpske žrtve i ne pominju.

- Zločini protiv Srba su zaboravljeni. Napadi na mnoga srpska sela i srpske civile, počeli su i prije 1992 godine. Tako da, umjesto što se za agresiju krive Srbi, druga strana treba da bude optužena. U međuvremenu se desilo da agresor postane žrtva, a žrtva agresor. Mi smo ispravili ovo iskrivljeno viđenje istorije - rekao je Grajf.

Beogradski advokat, Toma Fila tvrdi da je pravna kvalifikacija zločina u Srebrenici izmišljena da bi se, kako je naveo, prikrio pravi genocid koji je uslijedio nekoliko nedjelja kasnije - protjerivanje Srba iz Republike Srpske Krajine u zločinačkoj akciji hrvatske vojske "Oluja".

- I onda sam shvatio da je bilo potrebno naći nešto da se optuže Srbi da se ne bi sjetila Međunarodna zajednica odnosno ljudi na svetu da se pitaju kako je ovo genocid i zato su izmislili da je bio genocid tamo i zato je došlo do podeljenih mišljenja - istakao je Fila.

Izvještaj Nezavisne međunarodne komisije uskoro će biti predstavljen i na posebnoj internet stranici. Ova komisija formirana je 2019. godine i u njenom radu učestvovalo je 10 svjetskih stručnjaka.