latinica  ћирилица
12/06/2021 |  19:22 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Nastavljen projekat Socijalizacije djece (VIDEO)

Nakon jednogodišnje pauze, izazvane pandemijom nastavljen je projekat Socijalizacije djece, koji uz podršku Vlade i resornog ministarstva devetnaestu godinu realizuje Јavni fond za dječiju zaštitu.
Projekat Socijalizacija djece - Foto: RTRS
Projekat Socijalizacija djeceFoto: RTRS

Zahvaljujući ovom projektu do sada je 32.000 mališana iz svih dijelova Srpske besplatno ljetovalo na crnogorskom primorju.

Prva od 12 planiranih grupa, koju čini 98 djece iz socijalno ugroženih,višečlanih porodica, oračke populacije i talentovanih mališana, a crnogorskog primorja vraća se 15. juna. U drugoj smjeni planirano je 140 učesnika.

Sestre Zorica i Ljubica Mrkaljević - djeca iz višečlane porodice, 2016. godine su kao učesnice ovog projekta prvi put vidjele more, a besplatno će ljetovati i ove, zahvaljujući talentu za muziku.

I roditelji se raduju kao i djeca.

Za djecu s poteškoćama u razvoju boravak na moru dragocjen je i zbog zdravstvenih problema i zbog druženja. Sve im je prilagođeno.

U ovogodišnjem budžetu Fonda planirano je 1.120.000 maraka za ovaj projekat, koji će biti realizovan do 22. septembra. Obuhvaćeni su i svi mališani kojima je pandemija prošle godine onemogućila besplatno ljetovanje.

Nedeljko Јović direktor Јavnog fonda za dječiju zaštitu Repubike Srpske ističe da kad sve sastave kroz određene aktivnosti koje organizuju naši stručnjaci zasigurno da dođemo do pravog vida socijalizacije.

- Tu postoje određene radionice,od jutarnje gimnastike od ranih jutranjih časova i na toj plaži nije to samo klasično kupanje, nego škola plivanja itd. znači tamo se radi sa djecom pomaže se toj djeci da kažem brže i bolje savladaju životne prepreke - kaže Јović.

U pratnji vaspitača, sportskih animatora i koordinatora ove godine ljetovaće oko 2 000 djece . Projekat je opravdao očekivanja - pozitivan uticaj na razvoj djece, zadovoljavanje razvojnih potreba, razvijanje empatije, vršnjačko druženje i afirmisanje potencijala.