latinica  ћирилица
12/06/2021 |  19:23 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

Evropski parlament i Savjet EU postigli dogovor o programu IPA III (VIDEO)

Evropski parlament i Savjet Evropske unije postigli su dogovor o instrumentu predpristupne pomoći IPA III.
EU projekti - Foto: RTRS
EU projektiFoto: RTRS

Zemljama zapadnog Balkana i Turskoj na raspolaganju je ukupno 14,2 milijarde evra od 2021. do 2027.godine. Koji projekti će biti finansirani i koje oblasti će podržati sredstva Evropske unije?

Sredstvima IPA III mogu se sufinansirati projekti iz oblasti transporta,energije, životne okoline, podrške razvoju privatnog sektora i poljoprivrede, reforme pravosuđa i borbe protiv korucije.

Da bi ih realizovala svaka zemlja korisnica mora imati efikasan sistem. BiH ima tzv. privremenu strukturu tj. konsultativni forum u kojem učestvuju sve nadležne institucije za izradu određenog projektnog prijedloga.

Martina Trogrlić, portparolka Direkcije za evropske integracije BiH kaže da je potrebno da se institucije u BiH dogovore.

U odnosu na prethodni instrument predpristupne pomoći, IPA III ima nekoliko karakteristika.Svim korisnicima je na raspolaganju isti iznos novca tj. nema unaprijed određenih novčanih sredstva raspoređenih po državama.To bi moglo povećati njihovu konkurenciju, a kod nas ukazati na značaj postizanja političkog kompromisa o sistemu za korištenje bespovratnih sredstava EU.

Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske kaže da ministarstvo aktivno učestvuje u izradi ovog modela.

- Osnovna aktivnost koja se sada provodi je uspostavljanje modela za realizaciju IPA III. Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju Srpske aktivno učestvuje u izradi ovog modela jer je to jedan od osnovnih uslova za primjenu i realizaciju IPA III. Republika Srpska insistira na tome da koordinirajući nivo u okviru ovog modela bude koordinirajuća radna grupa - kaže Klokić.

Evropska komisija se pri ocijeni projektnih prijedloga vodi sa dva kriterija- relevantnost i kriterij zrelosti projektnog prijedloga.Relevantnost je povezana sa postojanjem strateških dokumenata.

Šef Odjela za komunikacije Delegacije Evropske unije u BiH, Ferdinand Kenig, ističe da cjelodržavne strategije još uvijek nedostaju.

- Kao i do sada sektorske strategije ostaju ključne za pripremu BiH za strateški okvir IPA III i prijedloge za finansiranje iz fondova. Cjelodržavne strategije još uvijek nedostaju u brojnim oblastima kao što su obrazovanje, zapošljavanje,upravljanje javnim finansijama i razvoj privatnog sektora. Postojeće strategije u ostalim oblastima uskoro ističu ili su nedavno istekle. Vladavina prava je primjer gdje su potrebne revizije strategija - naglasio je Kenig.

BiH jedina u regionu proces ne vodi samostalno. Iz IPA III instrumenta ostvarila je 530 miliona evra dok je na primjer Srbija realizovala više od milijardu i po evra.