latinica  ћирилица
12/06/2021 |  19:29 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Povratku Srba u selo Okruglica ispriječili se i vlašićki stočari (VIDEO)

Selo Okruglica u opštini Vareš i dalje je pusto. Osim loših makadamskih puteva, na putu povrataka ispriječili su se vlašićki stočari, koji nomade na srpskoj zemlji.
Okruglica - Foto: RTRS
OkruglicaFoto: RTRS

Osam domaćinstava obnavljanih po osnovu tripartitnog ugovora iz 2011. nije uslovno za život, jer su bez struje. Ovaj prirodni rezervat, sa prirastom šume eksploatiše ko god poželi, osim vlasnika.

Stočari sa Vlašića odomaćili su se na Okruglici. Po staroj narodnoj, čije ovce, toga i planina - nisu blagonaklono dočekali ni našu ekipu, odbili su da govore, tvrdnju da vlasnicima plaćaju pašarinu nisu potkrijepili ugovorima, pa čak smo pod prijetnjom prisiljeni da sklonimo kameru…

A kakav suživot žele svjedoče fotografije iz 2019. kada su se Okruglicom zavijorile turske zastave i muslimanski nadgrobni spomenik na mjestu gdje nikada ničije groblje nije bilo.

- Simptomatično je da je prošle godine nadležna federalna vodna inspekcija izdala rješenje shodno tome da je izvorište sa brojnim vodnim pritokama rijeke Misoče da ovde ne može biti stoka, snabdjevaju se vodom Ilijaš i Breza - rekao je Mišo Đurđić predsjednik Zavičajnog udruženja "Okruglica".

Ove, a i ranijih godina izostaje reagovanje Uprave za inspekcijske poslove Zeničko- dobojskog kantona. Na naš dopis nisu odgovorili, što je za očekivati, jer su se oglušili i na poziv da reaguju od načelnika Vareša Zdravka Maroševića.

Iz federalnog Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica bez konkretnog odgovora o pravima povratnika na prijeratni priključak električne energije.

U Ministarstvu ističu da elektrifikaciju treba da rješava lokalna zajednica u saradnji sa Elektroprivredom i donatorima. S tim u vezi potrebno je da lokalna zajednica kandiduje projekat prema potencijalnim donatorima kako bi riješili problem elektrifikacije u povratničkim naseljima.