latinica  ћирилица
13/06/2021 |  12:45 ⇒ 23:08 | Autor: SRNA

Od četiri Srbina na čelnim pozicijama dvoje u statusu vršilaca dužnosti

Predstavnici srpskog naroda se od ukupno 14 rukovodećih pozicija u Ministarstvu inostranih poslova Savjeta ministara nalaze na četiri, od kojih je dvoje u statusu vršilaca dužnosti, saznaje Srna u MIP-u.
MIP BiH - Foto: RTRS
MIP BiHFoto: RTRS

Prema saznanjima Srne, trenutno poziciju vršioca dužnosti pomoćnika ministra za bilateralne odnose obavlja Branimir Mandić, dok je na rukovodećoj poziciji i Đorđe Latinović kao rukovodilac samostalne organizacione jedinice koji obavlja dužnost vršioca dužnosti glavnog inspektora.

U MIP-u su još dvoje rukovodilaca samostalnih organizacionih jedinica, Biljana Marilović u Odjeljenju za planiranje i informisanje i Nebojša Regoje u Kancelariji za odnose sa javnošću.

- Ova vrsta kakvog-takvog balansa je uspostavljena nakon brojnih medijskih natpisa da Srba u MIP-u nema na rukovodećim pozicijama, a i podatak da od 14 rukovodećih pozicija četiri pripadaju Srbima, od čega su dva vršioci dužnosti, ipak je manje od 37 odsto kako tvrdi ministar inostranih poslova Bisera Turković - rekao je sagovornik Srne, koji je želio da ostane anoniman.

On je ukazao i na to da polovina rukovodilaca srpskog naroda u statusu vršilaca dužnosti najdirektnije dokazuje kako se Srbi tretiraju u MIP-u.

- Takav status Srba u MIP-u nije ništa drugo do zamazivanje očiju jer do prije mjesec dana u MIP-u su na rukovodećim pozicijama bila samo tri pripadnika srpskog naroda - istakao je sagovornik Srne.

Isti izvor je objasnio da u prvi red rukovodilaca spadaju ministar i zamjenik ministra, a u drugi red sekretar i četiri pomoćnika ministra, pa potom rukovodioci šest samostalnih jedinica.

- Kada je riječ o Srbima još nekoliko njih obavlja funkciju šefova odsjeka ali oni ne spadaju u rukovodeće državne službenike - rekao je izvor Srne u MIP-u.

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković tvrdi da se u tom ministarstvu na čelnim pozicijama nalazi više od 37 odsto Srba.

Na pitanje o nacionalnoj strukturi zaposlenih u MIP-u, Turkovićeva je odgovorila da je na "Fejsbuku" napisala podatke o tome, a da ne zna sada odgovoriti bez papira.

Ona tvrdi da u MIP-u postoji "dobar nacionalni odnos zaposlenih" i misli da se 37 odsto i više srpskog kadra nalazi na čelnim pozicijama.

Navela je i da ovo ministarstvo nije u mogućnosti da mijenja kadar i da je polovina zaposlena u diplomatsko-konzularnoj mreži.