latinica  ћирилица
13/06/2021 |  18:17 ⇒ 20:45 | Autor: RTRS

Darko Mladić najavio reviziju presude generalu

Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića kojem je sud u Hagu potvrdio presudu doživotnog zatvora, najavio je reviziju presude.
Ratko Mladić (Foto: UN-IRMCT/Leslie Hondebrink-Hermer) -
Ratko Mladić (Foto: UN-IRMCT/Leslie Hondebrink-Hermer)

Darko Mladić je naveo da će odbrani za reviziju biti veoma korisno izdvojeno mišljenje sudije Priske Matimbe Nijambe.

On je za TV Prva rekao da će biti upućen zahtjev i da Mladiću bude omogućeno da ide na liječenje, budući je general u takvom stanju da bi za njega izdržavanje kazne u Velikoj Britaniji ili Estoniji bilo smrtna kazna.

- Pokušaćemo opet da pošaljemo tim ljekarskih stručnjaka kod njega. Vidio sam da su u holandskom zatvoru, u kom se nalazi zatvor UN, posjete normalno dozvoljene. U ovom trenutku samo UN drže neka ograničenja i meni je bilo jasno od početka da su oni zloupotrijebili koronu da bi generala Mladića odsekli od konsultacija sa lekarima i advokatima - rekao je Darko Mladić.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo je prije pet dana doživotnu kaznu za komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića.

Odluke su donesene uz izuzete stavove sudije Nijambe, koja je po svakoj tački imala pozitiva mišljenja o žalbama Mladićeve odbrane i drugačije stavove od ostatka Žalbenog vijeća.