latinica  ћирилица
13/06/2021 |  19:10 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Manastir Prohora Pčinjskog obilježio 950 godina postojanja (VIDEO)

Manastir Prepodobnog Prohora Pčinjskog kod Vranja obilježava 950 godina postojanja i sedam vijekova od upokojenja kralja Milutina, koji ga je u 14. vijeku obnovio.
Manastir Prohora Pčinjskog - Foto: RTRS
Manastir Prohora PčinjskogFoto: RTRS

Obilježavanju je prisustvovao patrijarh srpski Porfirije sa sveštenstvom, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsjedništva i predsjedavajući BiH Milorad Dodik.

Svetinja, starija i od Hilandara, manastir Svetog Prohora Pčinjskog izgradio je vizantijski car Roman Diogen 4. u 11. vijeku, 1070 godine. Ktitori manastira kroz vijekove bili su i kraljevi Milutin Nemanjić, Aleksandar Obrenović i Petar Prvi Karađorđević.

- Diveći se danas obnovljenom sajaju sv.PP ne možemo a da se ne sjetimo sudbine drugih srpskih manastira i crkava širom stare Srbije, u srcu ove zemlje na KiM, pa i na drugim mjestima - kaže Slavenko Terzić, akademik.


Savjet pravoslavne Eparhije vranjske donio je odluku da predsjedniku Srbije, Aleksandru Vučiću dodijeli orden Prepodobnog Prohora Pčinjskog, koji je uručio episkop vranjski Pahomije.

Vučić je okupljenima poručio da će se Srbija brinuti o budućnosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, kao i u svakom drugom mjestu gde Srbi žive.

- Da kada zajedno rastu srpska država i crkva, da je tada najbolje našim građanima, a mislim da u savremenoj srpskoj istoriji nikada nismo toliko toga uradili za naše hramove, crkve, manastire za naša bratstva i sestrinstva - istakao je Vučić.

Više od devet i po vijekova na ovom mjestu okuplja se vjerujući srpski narod, kako bi slavio podvig prepodobnog Prohora Pčinjskog mirotočivog.

Patrijarh Porfirije poručio je danas u manastiru Prohor Pčinjski, da je molitva Hristova poziv na jedinstvo i to ne na jedinstveno u ideologijama ovoga svijeta, nego na jedinstvo upravo u Hristu.

OPŠIRNIЈE U PRILOGU: