latinica  ћирилица
13/06/2021 |  19:10 ⇒ 20:32 | Autor: RTRS

Više od polovine učenika prve generacije frizera pronašli posao (VIDEO)

U ovoj školskoj godini u Bijeljini je svoje obrazovanje završila prva generacija frizera. Više od polovine učenika iz ovog odjeljenja već je pronašlo posao. To pokazuje koliko je važna upisna politika u srednje škole za zanimanja koja su potrebna tržištu rada.
Učenici frizeri dobili posao - Foto: RTRS
Učenici frizeri dobili posaoFoto: RTRS

Odluka da u Bijeljini bude formirano odjeljenje frizera u Poljoprivredno medicinskoj školi pokazala se kao dobra. Tržište je trebalo ovaj kadar jer je više od pola učenika prve generacije dobilo posao.

Među njima i Anđela Pantić koja je i najbolja učenica .Dobila je mogućnost za stalno zaposlenje u frizerskom salonu gdje je obavljala praksu.

- Ova srednja škola je bila samo odskočna daska za dalje. Dalje planiram da nastavim da se usavršavam da idem na akademije i planiram BG, postoji mogućnost da ostanem i u BN pošto imam siguran posao u frizerskoms tudiju sad na meni je da li ću se dalje usavršavati ili ostati da radim - kaže Pantić.

Godinama su predstavnici Udruženje frizera i kozmetičara tražili da bude uveden ovaj smjer jer im je bio neophodan školovan kadar.

- Јa sam dobio radnika jednog savršenog frizera koji je želio da bude frizer , obavlja sad posao, pomaže meni i to mi je spas. Da nije bilo toga ja imam sad problem ja bih na žalost poslije 5 zaposlenih frizera u mom salonu ostao sam bez ijednog.Oni su otišli u inostranstvo - istakao je Vladimir Ninković predsjednik Udruženja frizera i kozmetičara Bijeljina.

Zahvaljujući upisnoj politici koja je napravljena zajedničkom saradnjom lokalne zajednice, Biroa za zapošljavanje i zahtjevima privrede otvaraju se smjerovi za školovanje kadra potrebnog tržištu rada.

- Za obu školsku godinu nastavljamo sa praksom upisa u zanimanja koja su potrebna ovom prostoru, mislim na frizere, stolare, bravare, zavarovače, keramičare ona zanimanja koja su se isprofilisala u ranijem peridou s akcenrtom da u narednih par godina razvijamo oblast građevinske struke - kaže Duško Đurić predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Bijeljina.

Iako je pandemija stavila na veliku probu izdržljivost bijeljinskih preduzetnika, oni su uprkos nedaćama pokazali snagu za opstanak uz podršku republičke i lokalne vlasti.

- Nama predstoji 90.000 sredstvava Agencije za mala i srednja preduzeća koja će biti plasirana , u redovnom dijelu ide 200.000 koji su podrška preduzetnicima mi smo Ide i dodatnih 130.000 od koncesionih naknada koje će biti plasirane u preduzetništvu isključivo u samozapošljavanje na projedlog našeg udruženja - rekao je Mile Stević sekretar Udruženja "Predutzetnik" Bijeljina.

Prošle godine u Bijeljini je registrovano više zanatskih radnji u odnosu na ugostiteljske i trgovinske koje su bile vodeće djelatnosti u gradu.

OPŠIRNIЈE U PRILOGU: