latinica  ћирилица
13/06/2021 |  21:50 | Autor: SRNA

Srpska zastava na karauli na Košarama

Zastava Srbije, među više zastava Albanije, prizor je sa oštećene zgrade karaule bivše vojske Јugoslavije na Košarama, na objavljenoj fotografiji na Instagram nalogu "karaula_kosare".
Čuvena Karaula Košare (foto:instagram.com) - Foto: Itar-tass
Čuvena Karaula Košare (foto:instagram.com)Foto: Itar-tass

- Čuvena karaula Košare! Svaka čast našem pratiocu koji je na karaulu istakao njenu pravu zastavu - navodi se u objašnjenju fotografije.

Karaula Košare nalazi se na granici sa Albanijom, oko koje su tokom sukoba 1999. godine vođene velike borbe pripadnika tadašnje vojske Јugoslavije sa jedne i pripadnika terorističke OVK i NATO avijacije sa druge strane.

Albanski mediji su objavljujući fotografiju naveli da je snimljena i objavljena nekoliko dana posle 22. godišnjice završetka jedne od "najslavnijih bitaka OVK".

      View this post on Instagram

A post shared by K O Š A R E (@karaula_kosare)

Upućuju kritike poslijeratnim vlastima u Prištini, tvrdeći da fotografija sa Košara prikazuje sramotno stanje karaule, na čijem je vrhu srpska zastava, dodaju da su postojeće albanske zastave pocijepane, prenosi RTS.

Bitka za karaulu Košare na granici tadašnje SR Јugoslavije i Albanije smatra se najvećom bitkom u novijoj srpskoj istoriji u kojoj je nešto više od 1.000 golobradih srpskih vojnika, bez dovoljno municije, branilo domovinu od napada snaga koje su brojale između 5.000 i 6.000 Albanaca i njihovih pomagača.

Najveći broj srpskih snaga na Košarama činili su vojnici na redovnom odsluženju vojnog roka, prosječne starosti između 19 i 20 godina, a borili su se i Srbi dobrovoljci iz inostranstva i Kozaci.

Bitka na Košarama vođena je od 9. aprila na graničnom prelazu Rasa Košare, na granici tadašnje SR Јugoslavije i Albanije.

Na Košarama je poginuo 21 oficir i podoficir, 50 mladića na odsluženju vojnog roka, 13 vojnih obveznika i 24 dobrovoljca, a ranjeno ih je 256.

Bitka je zvanično završena 14. juna 1999. godine kada se Vojska Јugoslavije povukla sa Košara na osnovu Kumanovskog sporazuma sa snagama Kfora.