latinica  ћирилица
14/06/2021 |  10:46 ⇒ 22:27 | Autor: SRNA

Vučić: Djelo junaka sa Košara daje energiju za još snažniju borbu za Srbiju (FOTO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je na Dedinju položio vijenac na spomenik herojima sa Košara i zahvalio veteranima za sve što su uradili za otadžbinu.
Polaganje vijenaca (Foto: instagram.com/buducnostsrbijea) -
Polaganje vijenaca (Foto: instagram.com/buducnostsrbijea)

Vučić je poručio da mu ono što su oni učinili daje energiju da se još snažnije bori za Srbiju.

On se nakon ceremonije polaganja vijenaca rukovao i kratko razgovarao sa nekadašnjim braniocima Košara uz napomenu da bi volio da se ponovo sretnu oko Vidovdana da sagledaju šta je realno da se učini za njihov status.

- Beskrajno vam hvala na svemu što ste uradili za otadžbinu. Pokušaćemo zajedno da se izborimo - poručio je Vučić u čijoj pratnji je bila ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Darija Kisić Tepavčević.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Veterani su mu poželjeli sreću u Briselu gdje ide na pregovore sa Prištinom, na šta je predsjednik Vučić rekao da "svako radi svoj posao".

U Beogradu će večeras u 20.00 časova biti održana komemorativna akademija povodom 22 godine od bitke na Košarama.

Bitka za karaulu Košare na granici tadašnje SR Јugoslavije i Albanije smatra se najvećom u novijoj srpskoj istoriji u kojoj je nešto više od 1.000 golobradih srpskih vojnika, bez dovoljno municije, branilo domovinu od napada snaga koje su brojale između 5.000 i 6.000 Albanaca i njihovih pomagača iz NATO-a.

Bitka na Košarama vođena je od 9. aprila na graničnom prelazu Rasa Košare, na granici tadašnje SR Јugoslavije i Albanije, a zvanično završena 14. juna 1999. godine kada se Vojska Јugoslavije povukla sa Košara na osnovu Kumanovskog sporazuma sa snagama KFOR-a.

U borbama su učestvovali dijelovi 125. i 549. motorizovane brigade Vojske Јugoslavije, elementi 63. i 72. Specijalne brigade, kao i grupa stranih dobrovoljaca među kojima je najviše bilo Rusa.

Na Košarama je poginuo 21 oficir i podoficir, 50 mladića na odsluženju vojnog roka, 13 vojnih obveznika i 24 dobrovoljca, a ranjeno ih je 256.