latinica  ћирилица
14/06/2021 |  12:59 | Autor: SRNA

Dačić: Prisvajanjem pravoslavnog nasljeđa Albanci najgrublje pokušavaju revidirati istoriju

Predsjednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da su sve učestaliji pokušaji iz Prištine da se pravoslavno kulturno nasljeđe na Kosovu i Metohiji prisvoji kao "kosovsko", čime se na najgrublji način pokušava revizija istorije i gradnja identiteta albanske nacije na Kosovu na nasljeđu srpske i pravoslavne kulturne baštine.

Govoreći na otvaranju sastanka Međunarodnog sekretarijata Interparlamentarne skupštine pravoslavlja u Beogradu, on je ukazao da je srpska baština ugrožena, ne samo kroz ovakve pokušaje, već i fizički, saopšteno je iz Narodne skupštine Srbije.

- O tome govori i činjenica da su neki od srednjovekovnih pravoslavnih manastira i crkava na međunarodnoj listi ugrožene istorijske baštine - rekao je Dačić.

On je dodao da je zahtjev prištinskih zvaničnika da se srpska baština na Kosovu i Metohiji izuzme iz međunarodne zaštite direktan nastavak nasilja koje bez prekida traje već decenijama, prenose beogradski mediji.

- Interes Prištine za kulturu motivisan je isključivo njihovim pokušajem fabrikovanja identiteta i uzurpacijom vekovne srpske tradicije - rekao je Dačić.

Dačić je podsjetio da je na Kosovu i Metohiji od 1999. godine porušeno, oskrnavljeno i devastirano više od 150 pravoslavnih hramova, što svjedoči o pokušajima Albanaca da zatru srpske tragove.

- Primjer za to je i crkva u Samodreži. Devastirana je, ostala je bez krova, a unutrašnjost je pretvorena u smetlište i javni toalet - rekao je Dačić.

On je iskazao spremnost Srbije da učestvuje u svim aktivnostima Interparlamentarne skupštine pravoslavlja, kao važnog foruma multilateralne saradnje u pitanjima koja su od značaja, ne samo za svijet pravoslavnih, već i za čitavu savremenu civilizaciju.

Dačić se u okviru Interparlamentarne skupštine sastao sa generalnim sekretarom Interparlamentarne skupštine pravoslavlja Maksimosom Karakopulosom i predsjednikom Interparlamentarne unije pravoslavlja Sergejem Gavrilovom i upoznao ih sa inicijativama koje će biti pokrenute u vezi sa Aja Sofijom.

Gavrilov je izrazio zabrinutost zbog ugroženosti hrišćanskog nas1eđa na Kosovu i Metohiji i govorio o veoma teškoj situaciji u kojoj se hrišćani nalaze na Bliskom istoku.