latinica  ћирилица
14/06/2021 |  14:14 ⇒ 14:15 | Autor: SRNA

Košarac: Hercegovačka i Krajiška kuća primjer dobre prakse promocije domaćih proizvoda

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da autentični brendovi "Hercegovačka kuća" i "Krajiška kuća" predstavljaju primjer dobre prakse promocije domaće primarne proizvodnje, zbog čega su opredijeljeni da obezbijede veći spoljnotrgovinski promet proizvoda ovakvog karaktera, kako bi dodatno unaprijedili razvoj poljoprivrede i sela.
Krajiška kuća -
Krajiška kuća

Košarac je na današnjem sastanku sa direktorom banjalučkog Centra za razvoj poljoprivrede i sela Draškom Ilićem istakao da će ovakvi projekti biti među prioritetima Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara kada je u pitanju podrška pri organizaciji sajmova.

On je podržao napore Centra za razvoj poljoprivrede i sela iz Banjaluke i Agrarnog fonda Grada Trebinja da kroz "Krajišku kuću" i "Hercegovačku kuću" promovišu domaće proizvode, te istakao da je uspjeh rezultat adekvatne politike i dugogodišnjeg investiranja Vlade Republike Srpske.

- Zahvaljujući ovim projektima, naši poljoprivredni proizvođači dobili su mjesto gdje mogu da izlože svoje proizvode, a domaći i strani turisti priliku da kupe nešto iz autohtone i velike ponude ovih regija, poput sireva, meda, čajeva, vina, suhomesnatih proizvoda i slično. Nadam se da će slični objekti uskoro biti otvoreni i u drugim regijama u Republici Srpskoj, kako bismo imali priliku da u bogatoj gastronomskoj ponudi promovišemo i semberski kupus, romanijski kajmak, te rogatički krompir - naglasio je Košarac za Srnu.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu sve nadležne institucije treba da ulože dodatne napore na promociji domaće proizvodnje, kao i stvaranju uslova za veći spoljnotrgovinski promet i plasman proizvoda ovakvog karaktera na nova tržišta s ciljem unapređenja razvoja poljoprivrede i sela.

Košarac je informisao sagovornika da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, u saradnji sa nadležnim ministarstvima Republike Srpske i Federacije BiH, radi na izradi nove strategije ruralnog razvoja za period 2021-2027, te da su zakoni o hrani i vinu u završnoj fazi.

Direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela Draško Ilić istakao je da su u toku pregovori sa nadležnim predstavnicima Srbije o otvaranju "Krajiške kuće" i "Hercegovačke kuće" u Beogradu i Novom Sadu.

- Cilj nam je da povećamo preradu na našim gazdinstvima, a krajiški i hercegovački proizvodi će sigurno imati dobar promet u Srbiji - rekao je Ilić.

On je naglasio da su brojne opštine u Republici Srpskoj iskazale zainteresovanost za otvaranje sličnih objekata.

- Ovaj trend ide dobrim putem, tako da već pregovaramo o mogućnosti otvaranja semberske kuće u Bijeljini, posavske kuće u Modriči, te romanijske kuće na Sokocu - naveo je Ilić.