latinica  ћирилица
14/06/2021 |  15:56 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Uspješna taktička vježba rješavanja talačke krize i eliminacije terorista (FOTO/VIDEO)

Pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice i Žandarmerije Republike Srpske, uz aktivnosti redovnih sastava policije, uspješno su u rejonu Babino Brdo kod Dervente izveli taktičku vježbu rješavanja talačke krize spasavanjem talaca i eliminacijom terorista.
Detalj sa vježbe u Derventi (foto: MUP Srpske) -
Detalj sa vježbe u Derventi (foto: MUP Srpske)

Završnici vježbe, koja je počela noćas, prisustvovali su ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač i direktor Policije Siniša Kostrešević, a angažovani su svi resursi policije - od Specijalne antiterorističke jedinice i Žandarmerije do redovnih pripadnika MUP-a.

Lukač je po završetku akcije istakao da je riječ o pokazno-taktičkoj vježbi, kojom je prikazana talačka situacija u kojoj su teroristi uzeli veći broj talaca.

- Akcija je krenula noćas, uz angažovanje svih naših resursa. Pregovarački tim je uspio da izvuče određeni broj talaca, ali nije uspio da to završi do kraja. Kada su pregovori propali onda je nastupilo sadejstvo SAЈ-a i Žandarmerije, koji su izveli brzu akciju oslobađanja talaca i uništenja terorista - pojasnio je Lukač novinarima.

Prema njegovim riječima, zadatak je uspješno obavljen i pokazao je da građani Republike Srpske mogu da se oslone na sve policijske jedinice u Srpskoj.

- Ovo radimo sa ciljem uvježbavanja teških, nepredviđenih situacija, čak i terorističkih akata sa uzimanjem talaca, kako bi unaprijedili sve aktivnosti koje radimo u MUP-u i sadejstvo svih naših snaga - rekao je Lukač.

Naš zadatak, dodao je Lukač, je da odgovorimo svim izazovima koji se eventualno mogu desiti u Republici Srpskoj, pa i onim najtežim kakvi su terorističke aktivnosti.

Obraćajući se jedinicama koje su uspješno obavile današnji zadatak, Lukač je rekao da je danas prikazan i kvalitet oklopnih vozila "Despot", koje će u ovakvim situacijama pomoći da se akcija završi na pravi način i sa što manje gubitaka.

- Mi se sa ovakvim izazovima možemo svaki dan susresti i bitno nam je da svi segmenti u MUP-u svoj posao odrađuju onako kako je to predviđeno procedurama, od patrole policije koja će prva biti obaviještena i stići na lokaciju na kojoj se nešto dešava, do uključivanja naših posebnih snaga, Žandarmerije, SAЈ-a, pregovaračkih timova i svih naših resursa potrebnih da ovakvu akciju uspješno privedemo kraju - naglasio je Lukač.

Ministar Lukač najavio je da će biti nastavljeno intenzivno opremanje i obučavanje policije da bi u bilo kojim uslovima pripadnici MUP-a mogli uspješno izvoditi i teže akcije.