latinica  ћирилица
14/06/2021 |  17:49 ⇒ 17:49 | Autor: sputniknews.com

Putin saopštio šta Rusiju čeka poslije njegovog odlaska

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je toliko vezao svoju sudbinu sa sudbinom naroda da je za njega jačanje Rusije najznačajniji zadatak u životu.
Vladimir Putin (@KremlinRussia) - Foto: Twitter
Vladimir Putin (@KremlinRussia)Foto: Twitter

- Znate, ja sam toliko povezao svoju sudbinu sa sudbinom zemlje da za mene ne postoji važniji zadatak od jačanja Rusije - rekao je predsjednik u intervjuu američkoj televiziji En-Bi-Si.

On je komentarisao i šta će se dogoditi sa Rusijom nakon njegovog odlaska sa mjesta predsjednika, naglasivši da se ništa neće srušiti.

- Ako pogledamo situaciju u kojoj se Rusija nalazila 2000 godine: balansirala je na ivici očuvanja svog suvereniteta, teritorijalne cjelovitosti, broj građana ispod crte siromaštva je bio ogroman i katastrofalan, nivo BDP je bio ispod nule... sada je situacija drugačija. Sada ima mnogo problema, ali je situacija potpuno drugačija. Јednog dana će sigurno neko drugi doći na moje mjesto. Zašto bi tada sve ovo treba da se sruši? - zapitao je ruski lider.

Govoreći o nasljedniku, Putin je obećao da će učiniti sve da lojalni ljudi i spremni da "život stave na oltar otadžbine" dobiju podršku.

On je naglasio da će prije ili kasnije svi biti zamijenjeni - "to je prirodni proces, biološki".

- Ali, siguran sam da će temelji ruske državnosti, ruske ekonomije, političkog sistema biti takve da će čvrsto stajati na nogama i sigurno gledati u budućnost - ukazao je ruski lider.

Putin je saopštio da ne razmišlja o dobijanju ličnih garancija zaštite od budućeg nasljednika, kao što je to nekada predložio svom prethodniku Borisu jeljcinu.

- Ne razmišljam o tome, to je od trećerazrednog značaja. Najvažnija je sudbina zemlje i njenog naroda - rekao je ruski predsjednik.