latinica  ћирилица
14/06/2021 |  18:05 ⇒ 19:47 | Autor: RTS

Nove mjere u Srbiji

U Srbiji je danas održana sjednica Kriznog štaba na kojoj je donesena odluka o ublažavanju mjera protiv virusa korona.
Hram Svetog Save na Vračaru - Foto: Screenshot/YouTube
Hram Svetog Save na VračaruFoto: Screenshot/YouTube

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković naveo je, poslije sjednice Kriznog štaba, da je epidemiološka situacija stabilna.

- Vidite i sami da već jedan duži vremenski period imamo jednu stagnaciju, jedan nivo broja zaraženih koji je konstantan. Situacija u bolnicama zadovoljavajuća. Imamo manje od 500 pacijenata u bolnicama koji se liječe od kovida - rekao je Gojković.

Gojković je naveo da će prema preporukama sve maloprodajne radnje moći da rade bez ograničenja. 

Ugostiteljski objekti na otvorenom će moći da rade bez zabrana, a u zatvorenom do jedan čas iza ponoći, uz poštovanje svih protivepidemioloških mjera. Dozvoljena je i muzika u tim objektima.

Krizni štab je preporučio da se dozvoli prisustvo publike na stadionima i svim sportskim događajima. Kapacitet otvorenih objekata je do 50 odsto, a u zatvorenim prostorima do 30 odsto.

Omogućeno je okupljanje u zatvorenom i otvorenom prostoru do 500 ljudi.

- Svi koji planiraju bilo kakvu vrstu okupljanja gdje je predviđeno više od 500 posjetilaca, ne mogu to da rade bez saglasnosti Kriznog štaba - rekao je Gojković.

Dodao je da su dozvoljene proslave maturskih svečanosti uz uslov da u zatvorenom prostoru ne može biti više od 500 ljudi.