latinica  ћирилица
14/06/2021 |  18:59 ⇒ 21:40 | Autor: RTRS

Pravni tim generala Mladića pokreće postupak revizije presude (VIDEO)

Iako je Mehanizam za međunarodne krivične sudove prošle sedmice donio pravosnažnu presudu generalu Ratku Mladiću, njegov tim najavljuje nastavak pravne borbe. Odbrani je na raspolaganju institut revizije presude koji će, kako su najavili, definitivno biti upotrijebljen. U tom, kako članovi tima kažu, izuzetno složenom postupku, od velike pomoći biće im i izdvojeno mišljenje predsjedavajuće Žalbenog vijeća, sudije Priske Matimbe Nijambe.
Ratko Mladić -
Ratko Mladić

Pravilo 119, dio Pravilnika o postupku i dokazima Haškog tribunala, nada je timu odbrane generala Ratka Mladića. Ono predviđa koje su okolnosti pod kojima odbrana ili tužilac mogu da podnesu zahtjev za postupak preispitivanja, odnosno revizije presude.

- Sad je prvo potrebna pravilna analiza same presude. Na osnovu toga ćemo vidjeti u kojem pravcu treba da idemo i ići ćemo u svim pravcima kojima bude potrebno - rekao je sin generala Ratka Mladića Darko Mladić.

Da će tim odbrane definitivno ići u postupak revizije, kaže i glavni branilac Branko Lukić. On ne želi da prejudicira rezultat takvog postupka koji je, tvrdi, izuzetno obiman i kompleksan.

- Procedura je takva da se prvo od vijeća traži dozvola za taj vanredni pravni lijek i kada ta procedura prođe, onda se organizuje jedno mini suđenje na kojem se iznose predloženi dokazi koji moraju da budu novi - kaže Lukić.

Pravnom timu će, kažu, od velike pomoći biti i izdvojeno mišljenje sudije Priske Matimba Nijambe koje se takođe analizira. Branko Lukić, ali i član tima odbrane Miodrag Stojanović upućuju na nekoliko grešaka, među kojima i na vremensko-geografski okvir, ali i na postupak utvrđivanja odgovornosti na osnovu posrednih dokaza.

- Prekoračena je optužnica i teritorijalno i vremenski i postoje čak incidentni koji uopšte nisu u optužnici. Sudija Nijambe je to prepoznala, mi smo to navodili u Žalbi i tokom suđenja, tako da je general Mladić, činjenica je, osuđen za učestvovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu u BiH kada uopšte nije bio na njenoj teritoriji, jer se nalazio u Republici Hrvatskoj - naglasio je Lukić.

I sudija Matimba Nijambe, ali i članovi pravnog tima Ratka Mladića, pitaju - kako je vijeće moglo da zaključi da je Mladić imao kontrolu nad paravojnim jedinicama, uprkos dokazima o njegovim naporima da takve jedinice iskorijeni.

Podsjetimo, u utorak 8. juna, izrečena je pravosnažna presuda komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću, kojom mu je, uz suprotno mišljenje glavne sudije Priske Matimba Nijambe, potvrđena doživotna kazna.