latinica  ћирилица
14/06/2021 |  21:30 ⇒ 22:02 | Autor: SRNA

Vandaliski napad na crkvu na Kordunu (FOTO)

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta saopštio je da su vandali polupali granitne ploče u porti Crkve Sabora srpskih Svetitelja u Vrginmostu na Kordunu, koja je više puta skrnavljena i pljačkana.
Crkva u Vrginmostu na Kordunu (eparhija-gornjokarlovacka.hr) -
Crkva u Vrginmostu na Kordunu (eparhija-gornjokarlovacka.hr)

Linta je naveo da su nepoznati počinioci prošle noći ušli u portu crkve i polupali granitne ploče za oblaganje zidova, mozaik i gazišta za stepenište koji su dopremljeni dva dana ranije i bili su spremni za ugradnju.

Prema njegovim riječima, ovaj vandalski napad je sramota međunarodne zajednice, prije svega EU, koja još ćuti i toleriše fizičke napade na Srbe, srpsku imovinu, kao i Srpsku pravoslavnu crkvu.

Crkva u Vrginmostu na Kordunu (eparhija-gornjokarlovacka.hr)

- U prethodnom periodu crkva je više puta bila meta vandala, pljačkanja i skrnavljenja. Ovaj slučaj najbolje govori o ugroženosti pravoslavne baštine i vjerskih objekata u Hrvatskoj i njim se šalje zlokobna poruka preostalim Srbima u Vrginmostu i šire da se ne mogu osjećati bezbjedno na svojim ognjištima - istakao je Linta.

On je pozvao hrvatsku policiju da hitno sprovede istragu, pronađe i kazni odgovorne za bezumni napad na pravoslavnu crkvu u Vrginmostu.

Crkva u Vrginmostu na Kordunu (eparhija-gornjokarlovacka.hr)

Prema njegovim riječima, hrvatska vlast svojim ćutanjem i nečinjenjem podstiče ekstremiste da nastave sa skoro svakodnevnim fizičkim i verbalnim nasiljem prema Srbima, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

- Јasno je da za Srbe u Hrvatskoj ne važe Ustav, zakoni i međunarodne konvencije i da se oni građani trećeg reda - rekao je Linta.