latinica  ћирилица
14/06/2021 |  22:52 ⇒ 22:52 | Autor: SRNA

Bajden: Ne želimo sukob sa Moskvom

SAD ne žele sukob sa Rusijom, ali će NATO odgovoriti u slučaju nastavka štetnih aktivnosti Moskve, izjavio je američki predsjednik Džozef Bajden.
Džo Bajden na Samitu o klimatskim promjenama - Foto: AP
Džo Bajden na Samitu o klimatskim promjenamaFoto: AP

Bajden je na konferenciji za novinare nakon samita NATO u Briselu rekao da Rusija i Kina pokušavaju da podijele Alijansu.

- Suočeni smo sa globalnom zdravstvenom krizom kakva se dešava jednom u 100 godina. U isto vrijeme, demografske vrijednosti, koje se potcjenjuju, su pod pritiskom, kako spolja tako i iznutra. Rusija i Kina žele da unesu podjele u našu transatlantsku solidarnost - istakao je Bajden.

Bajden je naglasio da će predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu poručiti da ne želi sukob sa Moskvom.

On je ocijenio da će njegov sastanak sa Putinom biti od ključne važnosti i da će ponuditi Moskvi saradnju u područjima od obostranog interesa, ukoliko Kremlj to želi.

Bajden je Putina opisao kao "pametnog i čvrstog" i kao "neprijatelja, odnosno nekoga ko bi mogao biti neprijatelj".

- Staviću do znanja predsjedniku Putinu da postoje područja u kojima možemo da sarađujemo, ukoliko on tako odluči. Ukoliko odluči da ne sarađuje i da se ponaša kako se ranije ponašao u vezi sa kibernetičkom bezbjednošću i drugim aktivnostima, odgovorićemo na prikladan način - poručio je Bajden.

Američki predsjednik dodao je da će Putinu jasno "objasniti gdje su crvene linije".