latinica  ћирилица
15/06/2021 |  08:10 ⇒ 08:15 | Autor: SRNA

Anđelković: Zapad lagao o Srebrenici da bi opravdao "Oluju" i agresiju na Srpsku

Politički analitičar Dragomir Anđelković izjavio je da je Zapad sve godine unazad ignorisao dokaze i stvarna dešavanja u Srebrenici, jer im je trebao izgovor za agresiju na Republiku Srpsku i Republiku Srpsku Krajinu.
Dragomir Anđelković - Foto: RTRS
Dragomir AnđelkovićFoto: RTRS

- Cilj je bio da se Srbi navodnim dokazima satanizuju i prikažu kao zločinci, kako bi oni opravdali pomaganje hrvatskim vlastima u "Oluji", a onda i napade i bombardovanje Republike Srpske - smatra Anđelković.

Prema njegovim riječima, oni znaju da su neke zapadne službe direktno stajale iza zločina u Srebrenici.

- Sve to skrivaju i falsifikuju činjenice da bi sebe zaštitili - rekao je Anđelković za Večernje novosti.

Beogradski list podsjeća da je Ministarstvo odbrane Velike Britanije, čiji su funkcioneri dali značajan doprinos i otvoreno lobirali da se srpske vođe tokom rata devedesetih u BiH osude za "genocid" u Srebrenici, skinuo oznaku tajnosti sa dokumenata koji govore da tamo nije bilo nikakvog planiranog udruženog zločinačkog poduhvata niti genocida.

Ti papiri su objavljeni na sajtu Nacionalnog arhiva Velike Britanije, čiji su operativci sa terena u Srebrenici tih dana slali izvještaje centrali u London, a koji su sabrani na 200 strana.

U tim izvještajima je jasno navedeno da Pale, kako oni oslovljavaju vlasti Republike Srpske, nisu imale nikakav plan da osvoje enklavu Srebrenicu, već da je do napada, koji su isprovocirale snage Armije BiH, došlo na inicijativu lokalnog komandira.

U jednom od dokumenata se više puta izražava sumnja u vezi sa svime što se dešavalo oko Srebrenice i čuđenje zašto su snage Armije BiH pružile slab otpor.