latinica  ћирилица
15/06/2021 |  08:35 ⇒ 10:40 | Autor: RTS

Nastavak dijaloga u Briselu, prvi sastanak Vučića i Kurtija

Nova runda dijaloga u Briselu na visokom političkom nivou.
Brisel - Foto: RTRS
BriselFoto: RTRS

Prvi put će se sastati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti.

Sastanak se odvija pod okriljem EU koju predstavljaju šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Agendom je predviđeno da se predsjednik Srbije bilateralno sastane sa glavnim posrednikom EU u dijalogu Beograda i Prištine Žosepom Boreljom.

Nakon odvojenih bilateralnih sastanaka Borelja sa Kurtijem i Vučićem, trebalo bi da počne i trilateralni sastanak kome će prisustvovati predsjednik Srbije, premijer privremenih prištinskih institucija, šef diplomatije EU i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

U Briselu se navodi da na dašanjem sastanku neće biti fiksiranih tema, već će se razgovarati  o tome kako i kuda dalje će ići dijalog.

U prethodnoj fazi razgovaralo se o imovini, nestalima i Zajednici srpskih opština, pa treba očekivati da će, uz generalni razgovor o funkcionisanju dijaloga, i o ovim temama biti riječi, javlja RTS. 

Najavljena je i konferencija za štampu Miroslava Lajčaka, specijalnog predstavnika EU za dijalog Priština-Beograd i druga pitanja zapadnog Balkana. 

Iz EU, koja je glavni posrednik u dijalogu, pred sastanak su naveli da je u pitanju nastavak procesa započetog još 2011. godine, a ne, kako Kurti kaže, novi dijalog.

Vučić je, uoči dijaloga, rekao da očekuje da predstavnici Prištine u Briselu nastave, kako je rekao, "svoj šou", ističući da njih suštinski ne zanima dijalog, već prije svega lokalni izbori koje najavljuju na KiM za oktobar. 

Posljednja runda razgovora održana je 10. decembra 2020. godine i u njoj je Srbiju predstavljao direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Na toj tehničkoj rundi Petković je insistirao na formiranju Zajednice srpskih opština, na šta se Priština obavezala Briselskim sporazumom, a razgovaralo se i o imovini i finansijskim potraživanjima.

Kako javlja RTS, u EU su svjesni da su stanovišta dvije strane udaljena, više sada nego ranije jer Kurti predstavlja Prištinu.

Od današnjeg razgovora očekuju, reklo bi se, kontinuitet uz razumijevanje da je ovo nova faza, poštovanje onoga što je do sada dogovoreno i primjena već prihvaćenih obaveza.