latinica  ћирилица
15/06/2021 |  10:27 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Obilježeno 29 godina od egzodusa i stradanja Srba iz doline Neretve (FOTO/VIDEO)

Srbi iz doline Neretve sjećaju se krvavih junskih dana 1992. godine.
Mostar - obilježavanje - Foto: RTRS
Mostar - obilježavanjeFoto: RTRS

Sredinom juna je počeo egzodus u kojem je sa svojih ognjišta pred hrvatskim i muslimanskim jedinicama prognano više od 30.000 pripadnika srpskog stanovništva sa ovog područja.

U mjestu Buna kod Mostara, obilježena je 29. godišnjica stradanja.

Mostar - obilježavanje (foto: RTRS)

Na mjestu gdje je u junu 1992. posljednji put viđeno 18 srpskih boraca i 11 civila, okupili su se članovi njihovih porodica. Bačene su ruže u rijeku Bunu i upaljene svijeće. Mnogi ni 29 godina kasnije nemaju grob za svoje najbliže i još tragaju za njima.

Tih teških junskih dana brojni civili su ubijeni na kućnom pragu, mnogi su završili u logorima gdje su mučeni, silovani, ubijani, anjihova imovina je opljačkana. Najteže je porodicama nestalih, a još se traga za 82 lica.

- Proces traženja nestalih je zastao kada je prebačena nadležnost na Institut za traženje nestalih BiH. Ovom dinamikom čekaćemo još sto godina - rekla je predsjednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nevesinje Aljonka DŽeletović.

Predstavnici Instututa negiraju opstrukcije i tvrde da će već u naredna tri mjeseca biti provedene ekshumacije na ovom području. Kažu- sve je manje živih svjedoka, a iscrpljene su uobičajene metode traganja .

- Prelazimo na dubinske sonde i uređaje za pretraživanje terena - izjavio je predsjedavajući kolegijuma Instututa za nestala lica BiH Nikola Perišić.

Na današnji dan 1992. zapaljena i saborna crkva Svete Trojice u Mostaru, a potom i ostali pravoslavni hramovi u dolini Neretve.

Tri decenije kasnije, još mnoga pitanja nemaju odgovore.

- Dok i jedni i drugi i treći ne priznaju sve žrtve nema istinskog mira ni pomirenja - dodao je potpredsjednik Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević. 

Osim sporadičnih presuda za zločine u logoru Dretelj i Vojnoj ambulanti, za masovni progon, ubistva i uništavanje srpske imovine u dolini Neretve, niko nije odgovarao. Od gotovo 40.000 Srba , koliko ih je bilo 1991. godine sada na ovom području sada živi njih 4.300.