latinica  ћирилица
15/06/2021 |  11:11 ⇒ 22:10 | Autor: SRNA

Podržan prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Savjetu ministara

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas je u drugoj komisijskoj fazi podržala Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Savjetu ministara, koji su predložili poslanici Mirjana Marinković Lepić i Aida Baručija.
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH - Foto: RTRS
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiHFoto: RTRS

Komisija je na današnjoj sjednici utvrdila usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH i podržala principe prijedloga zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku pred Sudom BiH, čiji je predlagač Savjet ministara.

Članovi Ustavnopravne komisije podržali su modifikovanu poslaničku inicijativu Šemsudina Dedića kojom se obavezuje Savjet ministara da, u skladu sa svojim nadležnostima, razmotri pitanje uvođenja "zelenog sertifikata" za građane BiH, odnosno dokumenta koji će predstavljati dokaz da je osoba vakcinisana, da je prebolovala bolest ili da ima negativan test na kovid 19, a koji će služiti građanima za kretanje izvan granica BiH.

U vezi s tim potrebno je utvrditi nadležnost i odrediti instituciju koja će biti zadužena za uspostavljanje sistema za izdavanje ovog dokumenta, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Podržana je i inicijativa Agencije za ravnopravnost polova BiH za održavanje zajedničke tematske sjednice Ustavnopravne komisije Doma naroda i Predstavničkog doma parlamenta BiH, Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti polova Predstavničkog doma i Zajedničke komisije za ljudska prava, a u vezi sa sprovođenjem Preporuka 12 /a/ iz zaključnih zapažanja Komiteta UN za eliminaciju svih oblika diskriminacije nad ženama.

Sa dnevnog reda sjednice skinut je Nacrt izmjena i dopuna Poslovnika Predstavničkog doma, koji je sačinila Kancelarija sekretara Ustavnopravne komisije u saradnji sa Zakonodavno-pravnim sektorom Sekretarijata Parlamentarne skupštine BiH.