latinica  ћирилица
15/06/2021 |  11:19 ⇒ 11:27 | Autor: SRNA

Zaštititi područje "Duga Njiva" na Trebavi

Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta iz Banjaluke pokrenulo je sa opštinom Modriča inicijativu za proglašenje zaštićenog područja prirode "Duga Njiva" na Trebavi.
Šamac - Društvo za zaštitu biodiverziteta - Foto: SRNA
Šamac - Društvo za zaštitu biodiverzitetaFoto: SRNA

Predsjednik Društva za istraživanje i zaštitu biodiverzoteta iz Banjaluke Јovica Sjeničić rekao je da su u proteklom periodu obavili nekoliko aktivnosti na pripremi postupka proglašenja novog zaštićenog područja "Duga Njiva", na planini Trebava, na granici Modriče i Doboja.

Sjeničić je naveo da su u Društvu od 2010. godine povremeno radili na prikupljanju podataka o bogatstvu vrsta, ekosistema i ostalim vrijednostima ovog područja, a u posljednje vrijeme obavili nekoliko neformalnih razgovora sa predstavnicima opštine Modriča, Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske, kao i sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve, kako bi bio utvrđen potencijal i obim zaintersovanih strana za uspostavljanje novog zaštićenog područja na teritoriji Republike Srpske.

- Mislimo da je ova ideja sazrela, a naišli smo na spremnost i podršku opštinske uprave Modriča, koja je izrazila interesovanje da partnerski sprovodimo sve aktivnosti, imajući u vidu da se predloženi obuhvat ovog područja od ukupno 4.000 hektara nalazi većinski na području opštine Modriča - izjavio je Sjeničić.

Nakon zaprimljene inicijative obavljen je prvi sastanak sa predstavnicima opštine Modriča, kojima su predstavljeni osnovni koraci u ovom postupku i usaglašeni planovi za naredni period, saopšteno je iz Društva.

Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Modriča Bojana Kurešević izrazila je interesovanje za zajedničko vođenje ovog postupka i predstavila planove opštine na ovom području, koji mogu biti realizovani zajedno sa ovim projektom.

- Područje `Duga Njiva` ima mnoge neistražene biološke vrijednosti, centar je prirode trebavskog kraja, ima posebnu ljepotu brdskih pejzaža. Zbog geografskog položaja i nadmorske visine ima značaj kao vidikovac, raskršće starih puteva i vazdušna banja, zbog čega ima potencijale kao turistička atrakcija ovog kraja - rekla je Kureševićeva.

Kureševićeva je napomenula da je ovaj lokalitet i centar duhovnosti i kulturno-istorijskih vrijednosti ovih krajeva sa manastirom Svetog proroka Ilije i nekim arheološkim lokalitetima.

- Međutim, nikad sva znanja i potencijali ovog područja nisu sistematski istraženi, adekvatno promovisani niti je područje na osnovu toga proglašeno pravno zaštićenim, iako za to postoji osnova u Prostornom planu, spisku potencijalno zaštićenih područja Šumarskog fakulteta i Zavoda -  izjavila je Kureševićeva.