latinica  ћирилица
15/06/2021 |  12:17 ⇒ 12:21 | Autor: SRNA

Tegeltija: Uvođenje akciza na električnu energiju još dugo neće biti u parlamentarnoj proceduri

Novi Zakon o akcizama, koji predviđa uvođenje akciza na električnu energiju, još dugo neće biti u proceduri i nema minimuma saglasnosti za implementaciju tog zakonskog akta, izjavio je danas predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.
Zoran Tegeltija - Foto: RTRS
Zoran TegeltijaFoto: RTRS

Odgovarajući na poslanička pitanja vezano za izradu ovog zakona, Tegeltija je rekao da taj zakon nije ni u kakvoj proceduri.

Tegeltija je na sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH pojasnio da postoje međunarodni programi koji rade na tome da definišu i pokušavaju da implementiraju uredbe EU vezano za akcize i PDV.

On je pojasnio da je činjenica da je jedna takva grupa radila varijantu o akcizama u kojoj se na drugačiji način definišu akcize i način naplate na pojedine proizvode.

- Ova informacija jeste dio prijedloga stručne grupe da se uvede akciza na električnu energiju - rekao je Tegeltija napominjući da za takvo rješenje još nema saglasnosti jer bi mnoge proizvođače doveo u tešku situaciju kada je riječ o obračunu akciza na pojedine proizvode.

On je istakao da nije dobio podršku Prijedlog zakona o akcizama, koji je vezan za Zakon o akcizama na duvanske prerađevine.

Tegeltija je podsjetio da procedura usvajanja zakona koji se odnose na indirektne poreze, u koji spadaju i akcize i PDV, kreće od Upravnog odbora  Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH, preko Savjeta ministara do Parlamentarne skupštine BiH.

- U ovom trenutku u parlamentarnoj proceduri nalazi se Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o akcizama, koji je usvojen na sjednici Savjeta ministara, nakon što ga je utvrdila Radna grupa za indirektno oporezivanje. Za upućivanje tog zakona u parlamentarnu proceduru neophodna je saglasnost sva tri ministra finansija u BiH - pojasnio je Tegeltija.

Riječ je o izmjenama i dopunama zakona kojim se definiše izmjena rokova plaćanja akcize na duvanske prerađevine.

- Što se tiče Zakona o PDV-u, u toku prošle godine izrađen je novi prijedlog zakona - rekao je Tegeltija napominjući da je na sjednici UO UIO BiH veliki broj primjedbi na ovaj zakonski akt iznijela Republika Srpska, a nakon toga i Federacija BiH.

Taj zakon, kako je podsjetio Tegeltija, vraćen je na doradu da budu ugrađene sve sugestije i primjedbe.

- Taj zakon je UIO ugradila i prihvatila dio primjedbi koje je smatrala prihvatljivim i takav tekst zakona će se vrlo brzo naći na nekoj od narednih sjednica Savjeta ministara. Nakon što prođe proceduru u Savjetu ministara, biće upućen u parlamentarnu proceduru - rekao je Tegeltija.

On je izrazio nadu da će na Savjetu ministara biti razmotrene sve inicijativa koje su bile u proteklih godinu i po dana vezano za Zakon o PDV-u.