latinica  ћирилица
15/06/2021 |  12:38 ⇒ 19:49 | Autor: sputniknews.com

Vučić: Apsolutno ništa nije dogovoreno

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je novinarima, poslije prve runde razgovora sa premijerom samoproglašenog Kosova Aljbinom Kurtijem, da je rezultate sastanka izlišno i komentarisati i da apsolutno ništa nije dogovoreno.
Sastanak Vučić-Kurti (foto: European Union) -
Sastanak Vučić-Kurti (foto: European Union)

- Prvo, albanska delegacija neće ni da razgovara o ispunjavanju obaveza i o formiranju Zajednice srpskih opština. Drugo, traže samo da Beograd prizna takozvano Kosovo. I treće oni liturgije u srpskim crkvama nazivaju incidentima - istakao je Vučić.

Vučić je rekao i da nikada nije prisustvovao ovakvom sastanku.

- Јedino što je dogovoreno je da se dijalog na najvišem nivou nastavi do kraja jula. Apsolutno ništa nije dogovoreno. Čovek je došao da se ne bismo dogovorili, nego da pita kad ćemo priznati Kosovo - dodao je Vučić. 

Vučić je rekao da je Priština predložila da se umesto ZSO formira Nacionalni savjet za Srbe na Kosovu, kao što Srbija ima za nacionalne manjine.

- Vi ne znate da li da se smijete ili da plačete i onda vidite s kakvim ljudima imate posla - izjavio je Vučić.

Na pitanje da li je uputio uvrede Aljbinu Kurtiju tokom sastanka, on je kazao da nije psovao.

- Odgovorio sam oštro, ali nisam prelazio granicu. Čovejk je došao da se ne bi dogovarao ni o čemu. Rekao je: "Došao sam da te pitam kada ćeš priznati Kosovo". Rekao sam: "Nikad". On se detonirao - istakao je Vučić.

- Nastavićemo da radimo na dijalogu - izjavio je Vučić i istakao da je ovo "bio pokušaj Prištine da se okonča dijalog tako što ćemo predstavnici Beograda napustiti sastanak".

Predsejdnik Srbije otkrio je na koji način je razgovarao sa Kurtijem, ističući da ni jednog trenutka nije prešao granicu, i da nije mogao da ćuti na neke napade druge strane.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

- Јa nisam nikog opsovao, možda sam bio relativno oštar. A ne možete da ne budete, kada vam neko u temi nestalih osoba govori o Veljku Odaloviću. Јa sam tražio da se krene u iskopavanje na devet lokacija na Kosovu, gdje mislimo da su pokopani ubijeni Srbi. A Albanci kažu - ne može zato što je na čelu komisije Veljko Odalović. On je za njih Gering i Gebels. Naravno da sam odgovorio, ali nisam prelazio granicu. Bolje je, čućete sve sami od evropskih predstavnika - rekao je Vučić.

Istakao je da je Srbija ispunila sve obaveze i sve što je od nje zahtijevala Evropska unija.

- Danas smo od njih čuli da je Isus rođen 14. februara, to prvi put čujemo. Ponudili smo sve, i rekli smo im da ćemo dati sve o žrtvama što im treba, ali oni nisu željeli da razgovaraju o tome, oni su željeli da razgovaraju o Veljku Odaloviću. Srbija neće prestati da razgovara o dijalogu - poručio je Vučić.