latinica  ћирилица
15/06/2021 |  14:18 ⇒ 14:27 | Autor: RTRS

Akcija "Nokaut": Uhapšeno sedam lica

Policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu realizuju operativnu akciju kodnog naziva "Nokaut" u okviru koje je sedam lica lišeno slobode zbog sumnje da su počinili krivično djelo "Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga", saopšteno je iz SIPA.

U toku su pretresi lica, objekata i pokretnih stvari koje koriste osumnjičena lica na sedam lokacija na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, navodi se u saopštenju.

U dosadašnjem toku akcije pronađena je plantaža sa ukupno 372 stabljike koje svojim izgledom asociraju na biljke indijske konoplje Cannabis sativa, preko dva kilograma zeljaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu marihuana, određena količina materije koja svojim izgledom asocira na sintetičke opojne droge, precizna vaga, veći broj mobilnih i tzv. kriptovanih telefona, oko 5.000 evra u različitim apoenima i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Lica lišena slobode će nakon kriminalističke obrade biti predata u nadležnost postupajućem tužiocu Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, pod čijim nadzorom su i realizovane navedene aktivnosti.

Akcija se realizuje po naredbi Opštinskog suda u Mostaru i u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, te uz pružanje pomoći policijskih službenika Granične policije BiH i Ministarstava unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog i Zapadno-hercegovačkog kantona.