latinica  ћирилица
15/06/2021 |  16:24 ⇒ 17:59 | Autor: RTRS

U Foči tri projekta energetske efikasnosti (VIDEO)

U Foči se sprovode tri projekta energetske efikasnosti, na zgradi Osnovne škole "Sveti Sava", Medicinskog fakulteta i upravne zgrade Nacionalnog parka "Sutjeska"na Tjentištu.
Golić i Todorović sa Vukadinovićem - Foto: SRNA
Golić i Todorović sa VukadinovićemFoto: SRNA

Za ove projekte koji bi trebalo da budu završeni do kraja godine Vlada Republike Srpske obezbijedila je 2.800.000 KM. Najavljena su i nova ulaganja.

Poslije više od 60 godina, na zgradi Osnovne škole "Sveti Sava" postavljeni su novi prozori, vrata, krov i fasada. Preostalo je još posla na postavljanju fasade na dijelu zgrade i krova na sali za fizičko. Putem projekta za koji je izdvojeno više od 800.000 KM, raspisan je tender za mašinske radove - nabavku sistema grijanja na pelet. Iako je pandemija pomjerila rokove, ohrabruje dinamika radova.

Јelena Čančar, direktorka ove škole kaže da je rok za mašinske do kraja jula, te da će u novu školsku godinu ući u potpuno renoviranom objektu.

Za "utopljavanje" Medicinskog fakulteta obezbijeđeno je 1.200.000 KM. Nadogradnjom trećeg sprata 1.500 studenata na četiri studijska programa i tri ciklusa studija dobiće novih 1.500 kvadratnih metara.

- Krećemo u mašinsku fazu. Danas se otvara tender vezano za unutrašnje radove na zgradi i očekujemo da sav taj proces bude završen do kraja godine - naveo je Dejan Bokonjić, dekan Medicinskog fakulteta.

Najavljeno je da od jeseni počinje projekat energetske efikasnosti i na zgradi Centra za kulturu i informisanje.

- Takođe, muzej, biblioteka i pozorište dobiće grijanje u narednoj godini i opet će Foča izdvojiti 30 odsto sredstava, a ostatak Fond za zaštitu životne sredine i resorno ministarstvo - naveo je Milan Vukadinović, načelnik opštine Foča.

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izrazila je zadovoljstvo što je u opštini Foča uloženo toliko sredstava, te napomenula kako se vodilo računa da u realizaciji projekta energetske efikasnosti prioritet budu vaspitno-obrazovne i zdravstvene ustanove.

Golićeva je razgovarala sa načelnikom opštine i o rješavanju problema s deponijom za odlaganje otpada. Istaknuto je da bi što prije trebalo početi rješavanje ovog problema, za šta opština Foča očekuje podršku Vlade Republike Srpske.