latinica  ћирилица
15/06/2021 |  17:45 ⇒ 22:27 | Autor: SRNA

Cvijanović: Regionalnu saradnju podići na najviši nivo

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je važno da regionalna saradnja bude podignuta na najviši nivo i da politička opterećenja ne budu kočnica realizaciji stvari koje su dobre za građane.
Željka Cvijanović (foto:Siniša Pašalić/RAS Srbija) -
Željka Cvijanović (foto:Siniša Pašalić/RAS Srbija)

- Mi se i dalje bavimo nekim bazičnim pitanjima koja su neriješena već nekoliko decenija. Osim partnerstva u BiH, potrebno nam je da i regionalno sarađujemo, razriješimo određene stvari i bavimo se onim pitanjima koja su važna isključivo za budućnost - rekla je Cvijanović.

Ona je istakla da Republika Srpska sa Srbijom ima nekoliko strateških projekata.

- Mi smo najavljivali i to se realizuje. Auto-put Banjaluka-Beograd koji treba da nas poveže, zatim most Bratoljub koji je jako važan za građane i privredu, kao i `Buk Bijela` za šta vjerujem da ćemo prevazići sarajevska neslaganja, jer nam to daje regionalnu dimenziju i potentnost koju moramo da imamo na planu energetskog razvoja - rekla je Cvijanović za BHT.

Kada je riječ o saradnji Republike Srpske sa Crnom Gorom, Cvijanović je izrazila zadovoljstvo što su na konkretan način rehabilitovani odnosi.

- Kroz komunikaciju proteklih mjeseci došlo je do ukidanja naplate putarine, što je važno za građane, ali i za Crnu Goru jer je više posjetilaca i turista. Zatim pokretanje inicijative kako bi imali integrisane granične prelaze, što je dobro za cijelu BiH, kao i za Crnu Goru, i za svakodnevni život i za privredu - istakla je Cvijanović.

Ona je navela da se dugoročno očekuje i izgradnja puta Foča-Šćepan Polje-Hum, što je opsežan projekat.

- Mnogo toga se može konkretno riješiti kada hoćete da razgovarate. Zato kažem da mi hoćemo da razgovaramo sa FBiH o mnogim stvarima i načinima kako možemo da ih riješimo - istakla je Cvijanović.

Cvijanović je navela da je osim saradnje Republike Srpske sa Srbijom, Crnom Gorom, važna saradnja i sa Hrvatskom.

- Potrebna nam je komunikacija i svi smo u istoj potrebi da prevaziđemo političke prepreke i da konačno realizujemo dobre stvari. Sjeverena Makedonija je nešto dalje pa nismo toliko upućeni, ali je važno imati dobre odnose - rekla je Cvijanović.

Ona je dodala da je nivo spoljnotrgovinske razmjene prilično nizak između zemalja regije i da postoji prostor za unapređenje.

Govoreći o pandemiji virusa korona, Cvijanović je istakla da je zadovoljna načinom na koji su reagovali i Vlada i zdravstveni sektor u Republici Srpskoj od samog početka pandemije virusa korona.

- Sve bolnice su gotovo nove i davale su određene pogodnosti u odnosu na neki stari ambijent. Uspjevali smo da riješimo i nabavku medicinske opreme, respiratora, a onda i vakcine. Voljeli bismo da sve ide brže, ali nigdje ne ide očekivanom dinamikom. Sada je mnogo bolja epidemiološka situacija, manje je oboljelih i naša namjera da se što više ljudi vakciniše prije zimskog perioda, kada se više družimo i radimo u zatvorenom prostoru - rekla je Cvijanović.

Kada je riječ o ekonomskom oporavku, Cvijanović je podsjetila da su prošle godine realizovani određeni programi podrške lokalnim zajednicama, privredi, uplaćivani su porezi i doprinosi ljudima iz realnog sektora.

- U javnom sektoru pokušali smo da napravimo iskorak da se ide u postepeno povećanje plata, a u međuvremenu su povećane penzije. Sve je to težak finasijski balans, ali uspjeli smo to da uradimo i da idemo naprijed. Posljedice će ostati svugdje u svijetu i trebaće nekoliko godina da se iz svega toga izvučemo - ocijenila je Cvijanović.

Sa druge strane, istakla je ona, makroekonomski pokazatelji upućuju na oporavak.

- Vjerujem da ćemo se vratiti na ono što nam je cilj, a to je da budemo finansijski stabilni i funkcionalni i da izvršavamo svoje obaveze. Naš budžet je likvidan, izvršavaju se sve obaveze. Moramo da vjerujemo da će da bude bolje - naglasila je Cvijanović.