latinica  ћирилица
15/06/2021 |  18:07 ⇒ 19:51 | Autor: RTRS

Fijasko dijaloga Beograda i Prištine (VIDEO)

U Briselu fijasko dijaloga Beograda i Prištine.
Dijalog Beograda i Prištine u Briselu (Foto: Twitter/JosepBorrellF) -
Dijalog Beograda i Prištine u Briselu (Foto: Twitter/JosepBorrellF)

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti tražio je od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića priznanje samoproglašenog Kosova koje nije dobio.

Sastanak Vučića sa predstavnicima privremenih institucija u Prištini nije donio gotovo nikakve rezultate zbog tvrdih stvavova Kurtija. Јedino što je dogovoreno jeste da dijalog na najvišem nivou bude nastavljen do kraja jula.

Umjesto konstruktivnog dijaloga, Kurti je u Brisel došao sa jasnom porukom i ponudom - hoće li Srbija priznati /samoproglašeno/ Kosovo? Na ovo pitanje, Vučić je imao samo jedno da kaže - nikada.

"Neodgovornost, neozbiljnost i nikakva veza sa realnošću" - tim riječima je predsjednik Srbije opisao sastanak kojem su prisustvovali i visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove Žozep Borelj, te specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak. Vučić kaže da za Srbe ima tri važne vijesti.

- To je da albanska delegacija ne želi da ispuni ugovore koje su potpisali, ne žele da razgovaraju o Zajednici srpskih opština. Drugo je da su tražili hitno i odmah da čuju kada ćemo da priznamo nezavisno Kosovo. Treće je da nazivaju incidentima i provokacijom činjenicu što Srbi žele da prisustvuju liturgiji u svojim crkvama koje su na zemlji datoj u Miloševićevo vrijeme - rekao je Vučić.

Premijer privremenih institucija u Prištini objavio je, nakon sastanka, na Fejsbuku da su oni bili konstruktivni i ponudili četiri prijedloga, među kojima je i potpisivanje zajedničke mirovne deklaracije. Vučić, međutim dodaje da je ovo bio pokušaj Prištine da dijalog okonča i da su došli sa prijedlogom da umjesto Zajednice srpskih opština, što su ranije potpisali, bude formiran Nacionalni savjet za Srbe, što je neprihvatljivo.

- Čovjek je došao da se ne bi dogovarao ni o čemu. Rekao je: "Došao sam da te pitam kada ćeš priznati Kosovo". Rekao sam: "Nikad". On se detonirao - rekao je Vučić.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak ocijenio je da dijalog u Briselu nije bio lak, ali da je važno da se dogodio.

- Oba lidera imala su vrlo otvorenu i direktnu razmjenu stavova u vezi sa onim šta svaki od njih očekuje od dijaloga. Ono što je važno za Evropsku uniju jeste da su obojica potvrdila da nema drugog puta za normalizaciju odnosa, osim normalizacije odnosa između Kosova i Srbije - rekao je Lajčak.

Borelj ohrabruje oba pregovarača da nastave dijalog bez odgađanja, fokusirajući se na postizanje rezultata uprkos svim postojećim teškoćama.

- Јa znam i svi mi znamo da ovaj dijalog neće biti lak, ali ovaj proces sa ozbiljnim zalaganjem obje strane je neophodan za narod na Kosovu i u Srbiji - rekao je Borelj.

Vučić je dodao da su se predstavnici EU ponašali korektno, ali i da je uplašen za sudbinu Srba, više nego što je bio, jer sada razumije ko upravlja u Prištini.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)