latinica  ћирилица
15/06/2021 |  18:26 ⇒ 22:09 | Autor: RTRS

Ponovo na udaru srpski kadrovi u BHRT (VIDEO)

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić rekla je za RTRS da će na narednoj sjednici Doma predložiti formiranje Privremene istražne komsije za stanje u BHRT-u, podstaknuta suspenzijom dvije srpske novinarke iz te medijske kuće i prijetnjama po život, koje su dobile nakon što su u programu BHRT-a rekle "takozvana Armija BiH".
BHRT - Foto: RTRS
BHRTFoto: RTRS

Generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović zatražio je i odgovornost glavnog urednika Informativnog programa Јelene Radojević Kapor. Od radnika, kojima je zabranjeno da govore, saznajemo da su na djelu dvostruki aršini, jer u sličnim situacijama nikada nije pokrenuta odgovornost bošnjačkih kadrova.

Ponovo su na BHRT-u, finansiranom i iz džepa građana Republike Srpske, na udaru srpski kadrovi. Urednica Gordana Dragutinović Mutić i voditeljka Zorica Јorgić izložene su brutalnoj, medijskoj harangi, samo zato što su u vijesti o presudi Suda BiH o zločinima nad Srbima u sarajevskom naselju Alipašino polje za ARBiH rekle takozvana.

- Ovakav način uređivanja i realizovanja vijesti u informativnom programu smatramo teškim profesionalnim propustom i ozbiljnim ugrožavanjem interesa BHRT-a. Nećemo tolerisati samovolju pojedinaca koji krše uređivačke smjernice BHRT - rekao je Karamehmedović.

U sarajevskom narativu Armija se predstavlja kao vojskom svih u BiH, što nije istina, jer da jeste ne bi postojala VRS ni HVO. Ignoriše se da je počinila zločine nad Srbima i u svom sastavu imala islamske fanatike. Takozvana ili ne, tek Karamehmedović je pokrenuo disciplinski postupak protiv dvije novinarke.

Međutim, nije mu palo na pamet da isto uradi nakon što su u programu BHRT-a, zlonamjerno Radomira Lukića predstavili kao člana "delegacije sa Pala" umjesto delegacije Republike Srpske u Dejtonu, kada su emitovali skaredni radijski izvještaj o Srebrenici čiji je autor Memorijalni centar Potočari ili kada je na portalu osvanula formulacija "manji bh. entitet".

Vulićeva ističe da suspenzija pomenutih novinarki predstavlja odmazdu nad srpskim kadrovima.

- Svima na BHRT-u sam poručila da se ne nadaju da mi ovom reakcijom ne završavamo borbu kada je u pitanju radno pravni status Srba. Ono što slijedi u narednom periodu jeste inicijativa za formiranje istražne komisije kako bi se vidjelo ko, kako i na koji način radi u BHRT i zašto pojedninci misle da je to njihova očevina - kaže Vulićeva.

Nenad Nešić, poslanik u Predstavničkom domu PS BiH, kaže da je nedopustiva hajka koja se provodi nad srpskim kadrovima.

- Јa ću vam lično reći danikada ne gledam BHRT. Možda je najbolje rješenje da se BHRT ukine, s obzirom da su u velikom finansijskom minusu - kaže Nešić.

Od osnivanja zajedničke TV, srpski novinari izloženi su progonu i uvredama zbog stava o Srpskoj i događajima iz prošlosti. Svjetlana Topalović, Pejka Medić i Marko Radoja preživjeli su ili dalje trpe mobing u svojoj medijskoj kući, dok se njihova imena provlače po sarajevskim portalima i društvenim mrežama u najgorem kontekstu.

- Ko god ne razmišlja kako se to očekuje u "Sivom domu" postaje predmet tihog mobinga, progona, prijetnji preko društvenih mreža. BHRT je povezan sa portalima koji preuzmu tu hajku dok ne završe taj posao. Mnoge kolege su u veome lošem psihičkom stanju jer su svakodnevno izložene verbalnim napadima. Stanje u BHRT-u je loše godinama, međutim sada je kulminiralo. Nažalost, mislim dA se ovo neće zaustaviti - kaže Radoja.

Zahtjev za kažnjavanje novinarki zatražili su i demobilisani borci tzv. ARBiH koji su zaposleni u BHRT-u, a što su javno istakli na oglasnu ploču. To je ilustracije atmosfere u "Sivom domu" u kojoj rade kolege koje dolaze iz Republike Srpske.

Povezane vijesti:

Bursać: SNSD neće podržati izvještaj BHRT-a