latinica  ћирилица
15/06/2021 |  18:50 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Na ulicama Banjaluke viđene lisice, zmija, miševi... (VIDEO)

Posljednjih dana na ulicama Banjaluke viđene su lisice. U užem centru grada pojavila se zmija. Stručnjaci kažu da pojava miševa i zmija u strogom centru ima veze sa redovnim održavanjem grada.
Zmija u Banjaluci - Foto: RTRS
Zmija u BanjaluciFoto: RTRS

Neprijatno iznenađenje zateklo je jednog vozača u centru Banjaluke, na parkingu u blizini Hrama Hrista Spasitelja. Nije ni mogao zamisliti da će kraj automobila pronaći ni manje ni više nego zmiju. Stručnjaci kažu da sa toplijim vremenom zmije izlaze iz svojih staništa. Pojedini građani smatraju da razloga za strah nema, dok su drugi vrlo oprezni.

Nedavno je u Banjaluci, u gradskim naseljima viđen i medvjed, a prije nekoliko dana i lisica. Stručnjaci smatraju da lisica dolazi u prigradska i gradska naselja, jer zaluta u potrazi za prirodnim staništem i hranom, te da je to sasvim normalno. Ipak, pojava miševa i zmija u strogom centru grada, u vezi je sa redovnim održavanjem grada.

- U Banjaluci ima dosta ruševnih objekata i napuštenih kuća koje su idealno mjesto za miševe koji su pak plijen zmija koje se tu nastane. Druga stvar je da se zmije vrlo lako se mogu prenijeti i vozilima - kaže Igor Trbojević, profesor na banjalučkom Prirodno-matematičkom fakultetu.

Redovno održavanje grada, košenje i deratizacija kasnili su zbog neusvajanja budžeta, pojašnjavaju iz Gradske uprave.

- Bilo je kašnjenje opravdano ili manje opravdano zbog budžeta. Prosto, neki su htjeli da prolongiraju da pokušamo to da nadoknadimo - kaže gradonačelnik Draško Stanivuković.

Ova situacija još jednom je pokazala nesposobnost i nesnalaženje gradonačelnika, smatra Neven Stanić, odbornik Ujedinjene Srpske u Skupštini grada. Umjesto na deratizaciju, novac je utrošen na određene javne nabavke po dosta većim cijenama.

- Što se tiče budžeta, ne može se svaljivati krivica na skupštinsku većinu, jer je gradonačelnik prvi čovjek grada - kaže Stanić.

Iako nema mjesta za pretjeranu zabrinutost, oprez građana je neophodan. Apeluje se na stanovništvo da u slučaju da primijete lisicu, zmiju ili neku drugu životinju, pozovu nadležne službe.