latinica  ћирилица
15/06/2021 |  18:56 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Ima li u prijedorskoj bolnici dovoljno seruma protiv zmijskog otrova? (VIDEO)

Mještani prijedorskog naselja Svale u strahu su zbog zmija koje su se pojavile u njihovom mjestu. Kažu da zmije sve češće dolaze do njihovih kuća. Pribojavaju se da je riječ o otrovnicama. Ljekari apeluju da je, u slučaju ujeda, najvažnije brzo potražiti medicinsku pomoć. Ima li u prijedorskoj bolnici dovoljno seruma protiv zmijskog otrova?
Bolnica "Dr Mladen Stojanović", Prijedor - Foto: SRNA
Bolnica "Dr Mladen Stojanović", PrijedorFoto: SRNA

Zbog velikog broja zmija, vatrogasci su ovih dana imali pune ruke posla. Kažu da zmija ima svuda - u stambenim, poslovnim, podrumskim i drugim prostorijama, igralištima, pa čak i u glavnoj ulici.

- Najčešće je u pitanju bjelouška, ali smo nailazili i na otrovnice. Zmija se može svagdje naći - kako u stambenom prostoru, tako i u poslovnom. Bilo je i takvih intervencija - iz poslovnih prostora u glavnoj ulici, oko pumpnih stanica, podstanica, čak i dječijih igrališta, parkova - navodi Radenko Petrić, komandir jedinice za spasavanje u Teritorijalno-vatrogasno-spasilačkoj jedinici.

U slučaju ujeda zmije najvažnije je da se izvrši adekvatna imobilizacija i da se potraži ljekarska pomoć. U prijedorskoj bolnici, koja raspolaže sa dovoljno seruma protiv zmijskog otrova, kažu da je ovih dana zbog ujeda zmije pomoć potražilo nekoliko pacijenata. Srećom, niko nije bio životno ugrožen. Ujedi zmija najčešći su u području ekstremiteta.

- Najvažnija stvar kod ujeda zmije je da se uradi adekvatna imobilizacija, da se ne pokušava nikakvo podvezivanje, rasijecanje, istiskivanje ili bilo šta i da se to prepusti stručnim osobama - pojašnjava Bojan Bojanić, specijalista interne medicine u ЈZU Bolnica "Dr Mladen Stojanović".

Srđan Pjevač, dežurni ljekar u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Prijedor, navodi da su u protekloj godini zabilježena dva ujeda zmije.

U cilju zaštite, od posebnog je značaja uredno održavanje okućnice. Vatrogasci raspolažu i specijalnom opremom za hvatanje zmija, koje nakon lova odnose i puštaju u njihovo prirodno stanište.