latinica  ћирилица
15/06/2021 |  19:07 ⇒ 16/06/2021 | 08:27 | Autor: RTRS

Dogovorena rekonstrukcija mosta preko Save (VIDEO)

Osim što omogućavaju brži protok robe i putnika, mostovi sa Hrvatskom, Republiku Srpsku i BiH približavaju Evropskoj uniji.
Obilazak gradilišta mosta na Savi (foto: twitter.com/MKPBiH) -
Obilazak gradilišta mosta na Savi (foto: twitter.com/MKPBiH)

Sporazum o održavanju i izgradnji mostova preko rijeke Save, ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović i resorni ministar Hrvatske potpisali su u septembru prošle godine.

Most kod Gradiške trebalo bi da bude završen u maju sljedeće godine, a most u Svilaju do kraja jula. Postojeći most u Brčkom biće obnovljen, a gradiće se i novi.



Nazire se kraj višedecenijskom čekanju na sponu između Gradiške i Okučana, odnosno Banjaluke i Zagreba.

Most preko rijeke Save kod Gradiške trebalo bi da bude završen u maju sljedeće godine. Počinju radovi na pristupnoj cesti sa hrvatske strane, a pokrenuta je inicijativa za integrisanim graničnim prelazom.

- Imali bi jedno zadržavanje, jedan prolaz, ubrzani promet roba i putnika što je cilj svih nas, spojili bi BiH sa EU - istakao je Mitrović.

Osim mosta kod Gradiške, od strateškog značaja je i most u Svilaju. Radovizapočeti 2016. godine, završeni su prošle godine. U toku je izgradnja graničnog prelaza. Očekuje se da će prvi putnik granicu u Svilaju preći do kraja jula.

- On ima upotrebnu dozvolu. Investicija je vrijedna 22 miliona evra od čega pola finansira BiH pola Hrvatska - naveo je Oleg Butković ministar mora, prometa i infrastrukture u Vladi Hrvatske.

Zbog rizičnosti, preko mosta koji povezuje Brčko sa Gunjom, teretna vozila ne saobraćaju već dvije godine.
Uporedo sa njegovom obnovom, pet kilometara nizvodno gradiće se novi most.

To će riješiti problem saobraćajnih gužvi koje u centru Brčkog nastaju zbog graničnog prelaza.

- Mi ćemo nastaviti da podržavamo ovakve projekte koji se i realizuju zahvaljujući finansijskoj podršci koju EU daje - dodao je Јohan Satler šef Delegacije EU u BiH.

Mitrović je naglasio da će novi most da poveže puteve od Bijeljine do Brčkog, a zatim sa autoputem Beograd Zagreb.

-  I to je nešto što je vrlo bitno kako za Transportnu zajednicu tako i za EU, za Hrvatsku i za BiH - dodao je on.

Sporazum o održavanju i izgradnji 10 mostova preko rijeke Save, Mitrović i Butković potpisali su u septembru prošle godine. Sporazum predviđa da poslovi budu završeni u roku od godinu dana.